• Žigmanov: U Sremu danas 8.398 Hrvata, 40.000 proterano devedesetih

  Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je danas, povodom 6. maja kada se obeležava sećanje na proterivanje Hrvata iz Srema, da u toj oblasti prema poslednjem popisu živi 8.398 Hrvata. Žigmanov, koji je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, naveo je u saopštenju da je od 1991. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Žigmanov: U Sremu danas 8.398 Hrvata, 40.000 proterano devedesetih

  Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je danas, povodom 6. maja kada se obeležava sećanje na proterivanje Hrvata iz Srema, da u toj oblasti prema poslednjem popisu živi 8.398 Hrvata.

  Žigmanov, koji je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, naveo je u saopštenju da je od 1991. do 1996. godine zbog različitih oblika prisile, iz Srema i Bačke proterano oko 40.000 Hrvata, 25 ubijeno, dok se troje još uvek vode kao nestali.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/novi-slankamen-praznik-rada-pred-rat-u-vukovaru/

  Jedna od tragičnih posledica događaja iz poslednje decenije 20. veka je drastično smanjenje broja Hrvata u Sremu. Na ovom području (Sremski upravni okrug, opštine Beočin i Sremski Karlovci, te gradske opštine Surčin, Zemun i Novi Beograd), na popisu 2022. godine Hrvatima se izjasnilo samo 8.398 građana. – rekao je Žigmanov.

  On je dodao da hrabre činjenice da su sve brojnije potvrde da je moguće primerno održati komemoraciju tragedije sremskih Hrvata, ali naglasio da još uvek ne postoji nijedno javno obeležje koje bi bilo posvećeno tim događajima. Žigmanov je u saopštenju naveo i da se sećanje na proterivanje Hrvata iz Srema održava 6. maja, na dan kada je 1992. godine u Hrtkovcima održan miting na kom je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj “pročitao imena 17 Hrvata kojima je javno poručeno da se sele”

  Izvor: Beta

  IN Medija

  Pročitajte još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/u-sremu-1280-jugoslovena/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem