• Živan Živanović: Sutra u centru Inđije nastavljamo prikupljanje potpisa za peticiju

  Vratićemo geotermalni izvor u nadležnost opštine, tvrdi GG “Inđija i ti”.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Živan Živanović: Sutra u centru Inđije nastavljamo prikupljanje potpisa za peticiju
  Foto: GG Inđija i ti

  Grupa građana „Inđija i ti“ sutra, u subotu 25. maja od 9 do 12 časova u centru Inđije, nastavlja sa prikupljanjem potpisa za peticiju kojom se zahteva da se geotermalni izvor u Inđij i vrati u njeno vlasništvo i iskoristi za otvaranje bazena koji bi mogao da radi čitave go dine.

  Prošle subote, za manje od tri sata tu peticiju je potpisalo 122 građana i građanki koji su kao i mi uvereni u to da uz malo truda Inđija može biti mesto u kojem će građani uživati i u koje će turisti dolaziti tokom cele godine, kao što je slučaj sa banjama u Mađarskoj. – navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

  Odbornička grupa Grupe građana „Inđija i ti“ podnela je u septembru inicijativu da se taj izvor vrati u vlasništvo inđijske opštine i da ga privedemo nameni i sada se čeka samo j oš na odgovor Naftne industrije Srbije. Odmah zatim opština bi mogla i morala preduze ti prve korake za to da se pored postojećeg gradskog bazena izgradi još jedan koji bi koristio vodu iz geotermalnog izvora, navodi se u saopštenju.

  Geotermalna energija je izuzetno važan i resurs koji je u našoj opštini potpuno neiskorišćen. Čim ga vratimo u nadležnost Inđije, ne mora se dugo čekati na otvaranje još jednog bazena. Ako to uspemo sada, prema nekim procenama već do sledeće kupališne sezone u okviru gradskog bazena mogao bi biti još jedan bazen u kojem će se koristiti kapacitet inđijskog geotermalnog izvora i u kojem će građani moći da uživaju i da se leče. – kaže Živan Živanović, član Užeg tima Grupe građana „Inđija i ti“.

  Budući da ta voda ima i lekovita svojstva, građani su je ranije nosili svojim kućama, ali je posle raznih priča i planova taj izvor konzerviran 2007. godine. Pored produženja kupališne, a samim tim i turističke sezone, geotermalni izvor bi se mogao koristiti i za zagrevanje nekih javnih institucija i druge namene. Izvor koji se nalazi pored gradskog bazena dubok je 1000 metara, a temperatura vode iznosi između 56 i 57 stepeni Celzijusovih. Snaga protoka iznosi oko 13 litara u sekundi i po svim proračunima njegova eksploatacija bi mogla trajati 100 godina, zaključuje se u saopštenju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika

  Inđija 12. jula dobija novog predsednika Opštine

  Konstitutivna sednica Skupštine opštine Inđija će biti održana 12. jula, saznaje IN Medija. Pored novih odbornika, Inđija će dobiti i novog predsednika Opštine kao i članove Opštinskog […]