• Živan Živanović: U Inđiji nema zaraženih svinja ali se moraju preduzeti preventivne mere

  Danas je u opštini Inđija održan sastanak inđijskih stočara, predstavnika mesnih zajednica, vlasnika farmi svinja, i veterinara sa republičkim veterinarskim inspektorom i predstavnicima lokalne samouprave. Povod satanka je opasnost od pojave afričke kuge U Inđiji još nema zaraženih svinja, ali mere prevencije neophodne, saopštila je nakon sastanka lokalna samouprava. U saopštenju se navodi da je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Živan Živanović: U Inđiji nema zaraženih svinja ali se moraju preduzeti preventivne mere
  Foto: Pixabay

  Danas je u opštini Inđija održan sastanak inđijskih stočara, predstavnika mesnih zajednica, vlasnika farmi svinja, i veterinara sa republičkim veterinarskim inspektorom i predstavnicima lokalne samouprave. Povod satanka je opasnost od pojave afričke kuge U Inđiji još nema zaraženih svinja, ali mere prevencije neophodne, saopštila je nakon sastanka lokalna samouprava.

  U saopštenju se navodi da je pojava afričke, svinjske kuge u susednoj staropazovačkoj opštini bila  alarm za održavanje sastanka inđijskih stočara, predstavnika mesnih zajednica, vlasnika farmi svinja, i veterinara sa republičkim veterinarskim inspektorom i predstavnicima lokalne samouprave.

  U Belegišu i Surduku svinjska kuga zabeležena je u dva domaćinstva, sa ukupno 86 svinja, a u ostalim delovima susedne opštine evidentirano je još 12 prijava potencijalnih slučajeva, što je dovoljan razlog da se mere prevencije u inđijskoj opštini podignu na maksimum.

  -Neophodno je sprečiti kontakt sa divljim svinjama, koje su rezervoari virusa, što se posebno odnosi na lovce, dezinfikovati odeću i obuću, postaviti dezobarijere na ulasku i izlasku iz objekata u kojima su svinje, ne hraniti životinje pomijama i izbegavati pašno držanje svinja – istakao je Stevan Živojinov, republički veterinarski inspektor.

  On je dodao se afrička kuga može prepoznati u slučajevima iznenadnog uginuće jedne ili više svinja, gubitkom apetita, potištenost, povišena temperatura i krvarenje po koži.

  Trenutno ne postoji lek ili vakcina i u slučaju pojave afričke kuge sprovodi se ubijanje svih svinja na gazdinstvu.

  Pomoćnik predsednika Opštine Inđija Živan Živanović naglasio je da se mora intezivirati komunikacija mesnih zajednica, stočara i veterinarskih službi, kako bi bile preduzete preventivne mere na teritoriji cele opštine, sa posebnim apelom na lovačka udruženja da ne zalaze u zaražena područja.

  Osim u Staru Pazovu, afrička kuga svinja, kada je reč o Sremskom okrugu, za sada je ušla i u Opštinu Šid.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija