• Život jeftin, a cene visoke

  Porast cena sve većeg broja proizvoda u Srbiji opravdava se uticajem pandemije, porastom cena transporta, vremenskim nepogodama ali i usklađivanjem u odnosu na cene akciza i državnih dažbina. Poslednja najava poskupljenja odnosi se na skok cene kafe na domaćem tržištu dok su ovom poskupljenju prethodilo brojno povećanje cena mesa, ulja, povrća, voća,struje i goriva. Međutim, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Život jeftin, a cene visoke

  Porast cena sve većeg broja proizvoda u Srbiji opravdava se uticajem pandemije, porastom cena transporta, vremenskim nepogodama ali i usklađivanjem u odnosu na cene akciza i državnih dažbina. Poslednja najava poskupljenja odnosi se na skok cene kafe na domaćem tržištu dok su ovom poskupljenju prethodilo brojno povećanje cena mesa, ulja, povrća, voća,struje i goriva. Međutim, za sva poskupljenja postoji logično objašnjenje, tvrde stručnjaci.

  Poskupljenje kafe u Srbiji najavljeno je do kraja godine, kada bi ovaj omiljeni napitak poskupeo za 10% dok bi u toku naredne godine cena kafe mogla ponovo da ide gore za 5 odsto.

  Aleksandar Bogunović sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, kazao je za Tanjug da se kafa, koja je na tržištu trenutno, povlači iz zaliha a da je na globalnom nivou cena kafe skočila i do 90 procenata te da je poskupljenje neminovno.

  Bogdanović je sličnu informaciju dao i javnom servisu, istog dana, sa razlikom što je naveo da cena kafe u Srbiji ide naviše već sledećeg meseca međutim u izjavi za RTS ne pominje moguće poskupljenje za iduću godinu.

  Usaglašen po jednom pitanju Bogdanović je za oba medija izjavio da je razlog skoka cena kafe u Srbiji desetkovan ovogodišnji rod kafe u Brazilu zbog mraza. On je kao primer naveo nestašicu kafe 1978. godine kada je do nestašice dovela slična situacija, ali je podsetio građane koji se „sećaju“ nestašice kafe od pre 43 godine, da je razlika što tada nismo imali logističku podršku za razliku od sada. Isto tako, utešno je to, što kafa ima istu cenu već 4 godine a da je za ovo poskupljenje osim mraza u Brazilu „kriva“ pandemija i porast cena transporta kao i zastoj u potrošnji kafe zbog zatvorenih ugostiteljskih objekata.

  Kada su u pitanju poskupljenja naftnih derivata i za to postoji praktično objašnjenje, njega je za Tanjug dao generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

  -Cene goriva u Srbiji, kao i u celom svetu, poslednjih meseci su povećane, zato što je poskupela nafta kao sirovina za njihovu proizvodnju – kazao je on početkom avgusta. Na pitanje zašto se cene goriva u Srbiji razlikuju od cena goriva u regionu Mićović je naglasio da maloprodajna cena ima dva segmenta, jedan određuju naftne kompanije a drugi državne dažbine. U Srbiji državne dažbine iznose 55% od cene.

  Mićović dodaje da kada se iz cena goriva u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori odstrani deo koji se odnosi na državne dažbine, vidi se da su kompanijske cene prilično ujednačene. Što znači da su cene goriva slične ali zavisi koliko država uzima. Osim akcize i PDV-a, u Srbiji se na gorivo plaća još nekoliko naknada kao što su naknada za formiranje obaveznih rezervi, za markiranje goriva, za monitoring kvaliteta, te naknada za energetsku efikasnost.

  Osim goriva u julu je poskupeo i tehnički pregled za automobile, za Novu.rs u Udruženju tehničkih pregleda su naveli da je od 5. jula, na snazi novi cenovnik tehničkih pregleda. Tako je cena skočila sa 4.800 na 7.200 za automobile, za mopede sa 3.600 na 4.800. Teretna vozila do 3,5 tone sa 7.200 na 12.000 dinara, dok za ona iznad 3,5 tone cena od 9.600 na 14.400 dinara. Kao razloge poskupljenja navode produženi tehnički pregled, kao i ulaganje i izdatke u opremu i video nadzor koji je, kako kažu, isto tako skup.

  U julu su poskupele i cigarete i to drugi put ove godine, cene paklica cigareta poskupele su za 10 odnosno zbirno za 20 dinara po paklici. Usklađivanje odnosno poskupljenje duvana u dva navrata u jednoj godini utvrđeno je 2017. godine akciznim kalendarom što znači da do 2025. godine svakih 6 meseci se uvećava cena akcize. Uz akcizu se uračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene i na sve to se dodaje PDV. Sledeće poskupljenje cigareta, prema tempu očekuje se u januaru 2022. godine.

  Poskupela je i TV pretplata gde umesto doskorašnjih 255 dinara građani plaćaju novu cenu od 299 dinara.

  Poskupeo je i građevinski materijal a samim tim i ugradnja materijala odnosno „ruke“ iznajmljenih majstora, prema grubim procenama porast cena građevinskog materijala u odnosu na prošlu godinu je do 50% – kazao je za IN Medija Branko Tomić izvođač iz Beograda.

  I cene jestivog ulja divljaju poslednjih meseci, u junu je cena za litar jestivog ulja bila oko 176 dinara po litri što je za više od 30 odsto skuplje nego prošle godine u isto vreme. Međutim, pred stavljanje zimnice cena ulja trenutno dostiže neverovatnih 208 dinara dok je u istom periodu u istom trgovinskom lancu, isto ulje (DIJAMANT) u Crnoj Gori oko 160 dinara odnosno 1.29 evra po litri.

  Poskupela je i štampa, dnevna i mesečna, neki od dnevnih listova podigli su cenu za simboličnih 5 dinara dok su neke od nedeljnih i mesečnih izdanja cenu svoje novine podigli od 50 do 100 dinara.

  Dnevna štampa

  Prema izveštaju Statističkog zavoda, cene proizvoda i usluga lične potrošnje u avgustu 2021. godine u odnosu na jul ove godine u proseku je povećan za 0,9 odsto. Potrošačke cene u istom periodu prošle godine uvećan je za 4,3 odsto dok su u odnosu na decembar 2020. uvećane za 4,6%. Cene su povećane u odnosu na jul mesec 2021. za 2% prehrana i bezalkoholna pića, transport 0,9%, rekreacija i kultura 0,8 , alkoholna pića, duvan, obrazovanje i zdravstvo za 0,2% dok je prema statistici pad cena zabeležen u grupi odeća i obuća -0,8%.

  Efekti povećanja zarada i penzija, ovim tempom porasta cena, ostaće neprimećeni iako je prema rečima resornog ministra Siniše Malog u Srpskom budžetu u mesecima najvećih poskupljenja, neočekivani suficit bio oko 60 milijardi dinara.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija