• ZLF: Osuda učestalih napada na novinarke nezavisnih medija u Vojvodini

  Autonomni ženski front ispred Zeleno-levog fronta (ZLF) osudio je sve učestalije napade na novinarke nezavisnih medija u Vojvodini i zatražio hitnu reakciju države u skladu sa zakonom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  ZLF: Osuda učestalih napada na novinarke nezavisnih medija u Vojvodini
  Foto: Pixabay

  Podsetili su da na poslednji u nizu inicidenata – upućivanjem pretnji smrću novinarki Gordani Momčilović Ilić iz Stare Pazove, te upozorili da je samo u proteklih mesec dana zabeležen niz neprijatnosti, zastrašivanja, uznemiravanja i maltretiranja novinarki.

  To je, kako piše u saopštenju, kulminiralo nasilnim izbacivanjem novinarke Verice Marinčić iz prostorija opštine Inđija.

  Ovi slučajevi još jednom potvrđuju da je nasilje nad novinarima u Srbiji u vrtoglavom porastu, ali i da ovakvi napadi pored profesionalne imaju i izraženu rodnu dimenziju. – upozorava se.

  Uz podsećanje da se napadi na novinare tokom obavljanja dužnosti tretiraju kao zasebno krivično delo, ZLF je upozorio da se u praksi pokazalo da adekvatne reakcije na kršenje ovog zakona izostaju, „a samo neznatan deo prijava biva krivično sankcionisan“.

  Zahtevamo rigoroznu primenu krivičnog zakona u pogledu napada na novinare jer napadi na novinare su napadi na javni interes. – dodaje se.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina