• Znate li šta je „đački dinar” – i da ne morate da ga platite?

  Skoro svake školske godine, roditelji osnovaca iznova i iznova se pitaju gde završava novac koji uplaćuju za takozvani „đački dinar“. Ova stavka nije obavezna, cena varira od škole do škole, a u pojedinim, najčešće umetničkim školama, đački dinar iznosi i do 10.000 dinara na godišnjem nivou. Učiteljica Simona I. (35) iz jedne beogradske osnovne škole […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Znate li šta je „đački dinar” – i da ne morate da ga platite?

  Skoro svake školske godine, roditelji osnovaca iznova i iznova se pitaju gde završava novac koji uplaćuju za takozvani „đački dinar“. Ova stavka nije obavezna, cena varira od škole do škole, a u pojedinim, najčešće umetničkim školama, đački dinar iznosi i do 10.000 dinara na godišnjem nivou.

  Učiteljica Simona I. (35) iz jedne beogradske osnovne škole kaže za nova.rs da, iako đački dinar u Srbiji nije obavezan, bez njega bi teško mogli da se obezbede svi uslovi potrebni za aktivnosti učenika.

  – Osnovna stavka đačkog dinara je osiguranje koje košta oko 400 dinara za celu godinu i dete je pokriveno time i u školi i van nje. Pored osiguranja, u đački dinar spadaju i odlasci na takmičenja, dečiji savez, članarina za Crveni krst, đačke manifestacije, higijena, različiti školski materijali za podsticanje znanja, zbirke, radne sveske i časopisi – objašnjava učiteljica.

  Кako dodaje, iznos đačkog dinara zavisi od škole do škole, a najčešće iznosi od 400 do 2.000 dinara. Kako kaže, cena zavisi i od tog šta škola može da ponudi đacima.

  – Pojedine osnovne škole imaju privatno obezbeđenje, a cena po jednom polugodištu iznosi 1.200 dinara. Međutim, ako Savet roditelja izglasa da školi koju pohađaju njihova deca nije potreban čuvar, onda obezbeđenja nema – kaže učiteljica za portal nova.rs.

  Ona objašnjava da se dogovor postiže na prvom Savetu roditelja, na početku školske godine, kada je prilika da se čuju predlozi gde bi taj novac mogao biti potrošen. Kako kaže, radi se o nekoj vrsti donacije, koju roditelji ne moraju da uplate, ako novac nemaju ili ne žele. Takođe, dodaje ona, pojedine škole organizuju različite humanitarne akcije kako bi prikupili novac za one koji novca nemaju.

  Fotografija: Bratislavský Kraj, BSK

  Donacije ne smeju biti iznuđene

  Iz Ministarstva prosvete kažu da Savet roditelja svake škole ima prvo da donese odluku o uvođenju đačkog dinara, iznosu i nameni za koji se novac izdvaja. Dodaju da to roditelje to ne obavezuje da ne moraju da daju novac.

  – Prikupljanje đačkog dinara nije protivzakonito, ali isključivo zavisi od dobre volje i mogućnosti roditelja – kažu u tom ministarstvu.

  Objašnjavaju da škola može da formira komisiju za praćenje potrošnje đačkog dinara, ali da škole ne smeju postavljati kao uslov uplatu đačkog dinara kako bi upisali učenika, izdali mu svedočanstvo ili neki drugi dokument.

  – Zakon ne sprečava roditelje učenika da doniraju određena sredstava školi na ime đačkog dinara radi obezbeđivanja višeg standarda obrazovanja i vaspitanja u oblasti rada škole, ali takve donacije ne smeju da budu iznuđene – ističu u Ministarstvu prosvete.

  Izvor. Nova.rs
  Naslovna fotografija: UNICEF Srbija/ Živojinović
  IN Medija

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/cak-18-razloga-za-oduzimanje-vozila-u-novom-zakonu-o-bezbednosti-saobracaja/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Servisne informacije

  Dežurstva Doma zdravlja u vreme praznika

  Zbog obeleležavanja Dana državnosti četvrtak i petak, 15. i 16. februar, su neradni dani u Srbiji, pa su ta dva dana organizovana dežurstva u domu zdravlja i […]