• 2021. godine dodatna dva meseca do penzije

  Po dva meseca duže godišnje do starosne penzije trajaće do 2032. Od januara naredne godine uslovi za ostvarenje starosne penzije za žene pomera se za dva meseca, naime umesto 63 godine života koliko je potrebno za penzionisanje od početka naredne godine biće potrebno još dva meseca. Dodavanje po dva meseca godišnje trajaće do 2032 godine […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Po dva meseca duže godišnje do starosne penzije trajaće do 2032.

  Od januara naredne godine uslovi za ostvarenje starosne penzije za žene pomera se za dva meseca, naime umesto 63 godine života koliko je potrebno za penzionisanje od početka naredne godine biće potrebno još dva meseca.

  Dodavanje po dva meseca godišnje trajaće do 2032 godine kada će uslovi za starosnu penziju biti izjednačeni za oba pola što znači 65 godina života, kažu u PIO fondu.

  U narednoj godini uslovi za muškarce i žene za prevremenu starosnu mpenzju se menjaju tako da će muškarcima biti potrebno da imaju 40 godina staža i najmanje 59 godina života. Žene moraju da ispune uslov od 39 godina i četiri meseca  radnog staža i minimalno 58 godina i četiri meseca života – kazala je direktorka sektora za odnose sa javnoću PIO fonda Jelica Timotijević.

  Uslovi za oba pola za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju menjaju se sukcesivno do 2024. godine, kada će muškarci i žene biti izjednačeni, pa će im tako biti potrebno najmanje 40 godina staža osiguranja i 60 godina života.

  Timotijević navodi da se prevremenim starosnim penzionerima penzija trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju.

  Pravo na prevremenu starosnu penziju od 2015. godine, kad je počela primena Zakona o PIO, kojim je uvedena ova vrsta prava, svake godine između 9.000 i 10.000 osiguranika podnese zahtev i ostvari pravo.

  Broj starosnih penzionera iz godine u godinu se povećava, kažu u PIO fondu.

  „Od početka ove godine do oktobra rešeno je 85.447 zahteva za starosnu penziju“, navodi Timotijević.

  Trenutno u bazi PIO fonda je 1.089.094 starosnih penzionera koji čine 64,2 odsto ukupnog broja.

  S druge strane, smanjuje se broj invalidskih penzionera koji trenutno čine manje od 16 odsto ukupnog broja, dok su porodični uglavnom u konstantnom procentu učešća, a to je oko 20 odsto, navodi sagovornica Tanjuga.

  U Srbiji je trenutno oko 1,7 miliona penzionera, korisnika svih vrsta penzija, a njihova prosečna primanja su oko 27.769 dinara.

  (Tanjug)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI