• Zakon o informisanju jedno, Vladimir Gak drugo

    „Bilo je prečih stvari od Konkursa za medije.“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zakon o informisanju jedno, Vladimir Gak drugo

    Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja predviđa raspisivanje medijskog konkursa do 1. marta tekuće godine.

    Tako nalaže novi Zakon o informisanju koji je stupio na snagu 4. novembra prošle godine. Međutim, Opština Inđija je taj rok prekoračila.

    Prvi čovek Opštine Inđija, Vladimir Gak smatra da je “bilo prečih stvari” i da za Konkurs ima još vremena.

    Rebalansom budžeta koji je usvojen na sednici Skupštine opštine Inđija, 30 novembra prošle godine, lokalna vlast je rešila da poveća iznos namenjen za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog.informisanja i to za 6 miliona dinara.

    U međuvremenu, IN Medija je prvog novembra 2023. godine, odmah nakon što je rebalans usvojilo Opštinsko veće,  poslala Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja kako bi saznali na koji način će taj novac biti dodeljen medijima i kada će Konkurs za sufinansiranje medija biti raspisan.

    Odgovor nismo dobili ni nakon pola godine.  

    Prema Zakonu  o slobodnom pristupu  informacijama od javnog značaja (član 16) organ vlasti je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, odnosno uređenog zahteva, tražioca obavesti o posedovanju informacije, stavi mu na uvid dokument koji sadrži potpunu i tačnu traženu informaciju, odnosno izda mu ili uputi kopiju tog dokumenta. Kopija dokumenta je upućena tražiocu danom napuštanja pisarnice organa vlasti od koga je informacija tražena odnosno danom upućivanja elektronske pošte.

    S druge strane, prvi čovek Opštine Inđija je 4. decembra prošle godine za naš portal izjavio da je zapravo rok 30 dana.

    Kao što smo naveli, ni posle pola godine IN Medija nije dobila odgovor kada će Konkurs biti raspisan.

    Uskoro, s obzirom da je menjan Zakon o informisanju ali raspisaćemo, bilo je prečih stvari ali svakako da ćemo stići sve da uradimo. – kazao je Gak 29. aprila 2024. godine.

    Podsetimo da je 26. oktobra 2023. godine Narodna skupština Republike Srbije donela novi Zakon o javnom informisanju, a stupio je na snagu 4. novembra 2023. godine, osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

    Ono što tvrdi predsednik Opštine Inđija svakako se kosi sa novim Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

    Naime, kako je ranije objavio UNS, novi Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja predviđa bodovanje predloženih članova pri izboru komisije, bodovanje projekata po kriterijumima koji su navedeni u tom aktu, kao i obavezno raspisivanje konkursa do 1. marta tekuće godine, objavio je UNS.

    Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM), koji je na snagu stupio 4. novembra prošle godine, propisao je nove obaveze u vezi sa raspisivanjem konkursa za projektno sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja, ali i, prvi put, kazne za one koji ih se ne pridržavaju.

    Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i lokalne samouprave dužne su, po novom Zakonu, da do 1. marta raspišu konkurse za projektno sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja.

    Ovo je prvi put da se Zakonom definišu rok za raspisivanje konkursa, kao i kazne za one koji se o ove odredbe ogluše.

    Ukoliko nadležni konkurse ne raspišu u prva dva meseca tekuće godine, ili ih ponište, a nove ne raspišu u roku od 30 dana, zakonodavac je predvideo prekršajne kazne za odgovorno lice, u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Inđija

    Inđijski Zavetnici podržali predsednicu stranke

    Opštinski od Srpske stranke Zavetnici u Inđiji najoštrije osuđuje orkestriranu kampanju jednog dela medija protiv predsednice naše stranke i ministra za brigu o porodici i demografiju, Milicu […]