• 9,8 miliona dinara za nabavku sirena za uzbunjivanje

  Odlukom Načelnika opštinske uprave Aleksandra Banića usvojen je plan Javnih nabavki za 2023. godinu koji, između ostalog, predviđa nabavku sirena za javno uzbunjivanje. U panu je naznačeno da bi za ovu nabavku u drugom kvartalu lokalna samouprava izdvojila 9,8 miliona dinara. Inđija u samom mestu i po njenim selima poseduje 7 sirena za uzbunjivanje. Sirene […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  9,8 miliona dinara za nabavku sirena za uzbunjivanje

  Odlukom Načelnika opštinske uprave Aleksandra Banića usvojen je plan Javnih nabavki za 2023. godinu koji, između ostalog, predviđa nabavku sirena za javno uzbunjivanje. U panu je naznačeno da bi za ovu nabavku u drugom kvartalu lokalna samouprava izdvojila 9,8 miliona dinara.

  Inđija u samom mestu i po njenim selima poseduje 7 sirena za uzbunjivanje. Sirene su u Inđiji postavljene u Blok 63, mlin, zgradu opštine i objekat vrtića dok samo tri sela imaju po jednu sirenu za uzbunjivanje i to Beška, Krčedin i Novi Slankamen.

  Ovim rasporedom pokriveno je do 60% teritorije opštine Inđija a sirene za uzbunjivanje nemaju Novi Karlovci, Stari Slankamen, Slankamenački Vinogradi, Maradik, Ljukovo i Jarkovci. U pomenutom planu Javnih nabavki za drugi kvartal ove godine nije naznačeno da li će i ova mesta biti pokrivena sirenama za uzbunjivanje i kako će se i na koji način rešiti naselje Šangaj koje, kada je u pitanju Inđija, nije pokriveno.

  Sirene za uzbunjivanje su se do 26. juna 1999 godine oglašavale svake prve srede u mesecu tačno u podne radi testiranja, nakon tog juna 1999. godine ukinuto je testiranje sirena jer je to smatrano za uznemiravanje javnosti.

  Sve sirene na teritoriji inđijske opštine do NATO bombardovanja bile su povezane na sistem za daljninsko upravljanje koji se nalazio u takozvanom Vojnom odseku.

  Najstarija sirena u Inđiji nalazi se na zgradi opštine i datira iz 1939. godine, zanimljivost je da se tokom NATO bombardovanja jedino ova sirena nije „kvarila“ . Najmlađa među sirenama za uzbunjivanje u Inđiji je 1977. godište i postavljena je 1999. godine.

  Lokalna samourava je prema preporukama Ministarstva odbrane i MUP-a svaka u obavezi da ima sektor civilne zaštite i dejstvuje u skladu sa merama i preporukama koje resorna ministarstva propisuju. Jedan od propisa kojim je obavezana lokalna samouprava jeste I nabavka novih sirena za uzbunjivanje za slučaj nastupajuće ili nastale opasnosti radi hitnog postupanja u zaštiti života I zdravlja ljudi. Sistem za uzbunjivanje reguliše Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, a koje se odnose na preduzimanje adekvatnih mera za dovođenje sistema za javno uzbunjivanje u ispravno stanje.

  Osim na vazdušnu opasnost, sirene upozoravaju na opasnost od elementarnih nepogoda, požara i radioaktivnosti. U Švajcarskoj je sistem iz Drugog svetskog rata pre nekoliko godina zamenjen, dok se u Norveškoj sirene, po zakonu, testiraju dvaput godišnje.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Rukomet: Žеlеzničar i Crvеna zvеzda za trofеj

  Finalni duеl Kupa Srbijе za rukomеtašicе odigraćе sе sutra u 18 sati, a snagе ćе odmеriti Žеlеzničar iz Inđijе i bеogradska Crvеna zvеzda. Mеč sе igra u Sportskom cеntru u […]