• Bajatović: Gas će poskupeti verovatno dva puta u 2023. godini

  Gas će ove godine poskupeti makar jednom, a verovatno i dva puta, najavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. On je, rekao da se poskupljenje odnosi i na građane, i na privredu. „Poskupljenja neće biti pre 1. maja, niti će ono biti veće od 10 odsto“. Bajatović je, kao razlog poskupljenja naveo da Srbjagas na […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bajatović: Gas će poskupeti verovatno dva puta u 2023. godini

  Gas će ove godine poskupeti makar jednom, a verovatno i dva puta, najavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. On je, rekao da se poskupljenje odnosi i na građane, i na privredu. „Poskupljenja neće biti pre 1. maja, niti će ono biti veće od 10 odsto“.

  Bajatović je, kao razlog poskupljenja naveo da Srbjagas na domaćem tržištu gas prodaje po znatno nižoj ceni nego što je plaća od dobavljača.

  Da će „niske cene energenata u Srbiji“ morati da se povećaju, a energetski sektor transformiše, najavio je i šef Misije MMF za Srbiju Donal Mekgetigan.

  Međunarodni monetarni fond, sa kojim Srbija ima sklopljen stendbaj aranžman, od Srbije traži da cene struje i gasa, mimo već uračunatog januarskog poskupljenja, podigne još tri puta – 1. maja i 1. novembra ove godine, kao i 1. maja 2024.

  Ovo stoji u dokumentu koji je objavio MMF po odobravanju dvogodišnjieg stend-baj aranžmana vrednog 2,4 milijarde evra.

  Uvećanje cene gasa bi, prema MMF, u svakom koraku trebalo da bude „bar“ 10 odsto, a struje – takođe po istoj dinamici u svakom navedenom koraku – za po osam procenata, minimum.

  Tome u prilog govori i izajava Bajatovića novinarima na Kopaonik biznis forumu kada je rekao da poskupljenja gasa neće biti pre 1. maja, niti će biti veće od 10 odsto, ogradivši se da je to – računica Srbijagasa.

  Generalni direktor Srbijagasa danas je naveo da je MMF odobrio za potrebe Srbijagasa ukupno 800 miliona dolara, što, kako je istakao – nije dovoljno.

  Izvor: N1

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija