• Bajatović: Taksa na ruski gas kroz Bugarsku uticaće na cenu tog energenta u Srbiji

  Direktor Srbijagasa Dušan Bajtović rekao je da će odluka Bugarske o povećanju takse za tranzit gasa gasovodom „Balkanski tok“ kroz tu zemlju uticati na cenu tog energenta. Bajatović je dodao da od Vlade Srbije zavisi da li će se to uračunati u cenu za krajnje potrošače. – Da li bi se plaćanje te takse odrazilo […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bajatović: Taksa na ruski gas kroz Bugarsku uticaće na cenu tog energenta u Srbiji

  Direktor Srbijagasa Dušan Bajtović rekao je da će odluka Bugarske o povećanju takse za tranzit gasa gasovodom „Balkanski tok“ kroz tu zemlju uticati na cenu tog energenta.

  Bajatović je dodao da od Vlade Srbije zavisi da li će se to uračunati u cenu za krajnje potrošače.

  Da li bi se plaćanje te takse odrazilo na konačne cene gasa? Odrazilo bi se. Da li bi se odrazilo na potrošače u Srbiji, zavisi šta Vlada Srbije proceni. Nećemo gledati samo cenu gasa, već i privredni rast, radna mesta, da li može stanovništvo to da plati. – rekao je Bajatović.

  Podsetio je da je u Srbiji na snazi uredba kojom je cena gasa ograničena.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/uticaj-nove-bugarske-takse-na-potrosace-gasa-u-srbiji-moguca-znacajna-poskupljenja/

  Istakao je da je povećanje tranzitne takse „strašna situacija za celu jugoistočnu Evropu“.

  Time su prekršena sva tržišna pravila i uvedena diskriminatorna mera i ispada da potrošači u Srbiji i Mađarskoj treba da pune bugarski budžet. – rekao je Bajatović.

  Uredba, koju je pre nekoliko dana donela Bugarska i koja je odmah stupila na snagu, predviđa taksu od 10,76 dolara za 1.000 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz teritoriju te zemlje gasovodom „Balkanski tok„.

  Time bi se, kako su preneli mediji, obezbedio prihod od 1,2 milijarde evra i za godinu dana isplatio trošak gradnje tog gasovoda kroz Bugarsku.

  Ako bi se ta povećana taksa uračunala u krajnju cenu za potrošače u Srbiji, poskupljenje gasa bi iznosilo oko 20 odsto, jer je već planirano da od 1. novembra poskupi deset odsto.

  Izvor: Beta

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija