Bizoni ponovo na Fruškoj Gori

Nakon 200 godina, Fruškom Gorom ponovo hodaju evropski bizoni. Posle jelena lopatara i muflona, na Frušku goru pre tri dana stiglo je pet jedinki evropskog bizona, životinja koje su donedavno bile potpuno zaboravljena na ovom području. Smatra se da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina, a Fruška gora je […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Bizoni ponovo na Fruškoj Gori

Nakon 200 godina, Fruškom Gorom ponovo hodaju evropski bizoni.

Posle jelena lopatara i muflona, na Frušku goru pre tri dana stiglo je pet jedinki evropskog bizona, životinja koje su donedavno bile potpuno zaboravljena na ovom području. Smatra se da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina, a Fruška gora je jedino mesto na Balkanu na kojem ponovo počinju da se razmnožavaju ove i danas fascinantne životinje, saopštio je Nacionalni park „Fruška Gora“.

Jedan mužjak i četiri ženke poreklom iz Poljske, od utorka žive u svom novom domu, na Fruškoj gori. Bizoni su, nakon transporta, smešteni u karantinski deo koji je pripremljen ranije za njihovu adaptaciju.

– Divno je videti ih 24 sata nakon transporta da su smireni i da se u novoj sredini ponašaju kao da su oduvek tu. Ovo su mlade jedinke. Mužjak je star dve godine, dok su ženke uzrasta od dve do tri godine. To znači da će uskoro svi biti potpuno polno zreli, te su neke procene da bi ste prvu mladunčad mogli dobiti već za možda godinu dana, najviše dve – rekla je dr Vanda Olek Piasečkasa, profesorka na Univerzitetu u Varšavi, koja je vodeći svetski stručnjak za evropskog bizona.

Fotografije: NP Fruška Gora
IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Vojvodina

Energetska sanacija javnih zgrada po Vojvodini

Na sedam javnih objekata na teritoriji AP Vojvodine, ukupne površine 11.500 kvadratnih metara, počeli su radovi na energetskoj sanaciji, za koje je obezbeđen novac iz pokrajinskog budžeta.