• Borba za „zelenu“ Inđiju: Od novih sadnica do betoniranja „Parkića“

  Prema anketi koju je sprovela IN Medija, 38,9 odsto anketiranih građana opštine Inđija smatra da  treba više pažnje posvetiti zaštiti životne sredine. Njih 33,3 odsto smatra da je stanje  „kritično“ dok 27,8 odsto smatra da je stanje „loše“. S druge strane, prvi čovek opštine Inđija Vladimir Gak tvrdi da je u poslednje tri godine više […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Borba za „zelenu“ Inđiju: Od novih sadnica do betoniranja „Parkića“

  Prema anketi koju je sprovela IN Medija, 38,9 odsto anketiranih građana opštine Inđija smatra da  treba više pažnje posvetiti zaštiti životne sredine. Njih 33,3 odsto smatra da je stanje  „kritično“ dok 27,8 odsto smatra da je stanje „loše“.

  S druge strane, prvi čovek opštine Inđija Vladimir Gak tvrdi da je u poslednje tri godine više posađeno novih sadnica nego u prethodnih 50.

  Planirana rekonstrukcija trga („Parkića“) u centru grada Inđija predstavlja dodatnu zabrinutost. Dok vlast tvrdi da će rekonstrukcija unaprediti funkcionalnost trga, opozicija tvrdi da vlast namerava betonirati prostor uprkos neslaganju građana.

  Pošumljavanje Inđije

  Mreža “Pošumimo Vojvodinu” pokrenula je 2021. godine peticiju kojom je od nadležnih organa tražila da se reši problem nedovoljne pošumljenosti ovog dela zemlje.

  Između ostalog, zahtevali su da se jedinice lokalne samouprave u Vojvodini obavežu da izrade planove pošumljavanja, kao i da izdvoje određeni procenat državnog poljoprivrednog zemljišta za podizanje vetrozaštitnih pojaseva i pošumljavanje.

  Sa namerom da se značajno poveća pošumljenost opštine Inđija, nadležno javno komunalno preduzeće Komunalac je pre dve godine obezbedilo novac za sadnice.

  „U proteklih 50 godina nije posađeno sadnica koliko je posađeno u poslednje dve godine.“ – Vladimir Gak.

  Sadnjom 1500 stabala hrastovog lužnjaka, u novembru 2021. godine, otpočela je akcija pošumljavanja opštine , koja ima u planu da u narednih 5 godina zasadi 15.000 stabala.

  Prvih 1500 stabala zasađeno je na potezu od ZOO vrta „Koki“ ka „Šumici“ u Inđijskim Lejama

  U proteklih 50 godina nije posađeno sadnica koliko je posađeno u poslednje dve godine. – rekao je polovinom januara 2023. godine predsednik opštne Inđija Vladimir Gak.

  Za nove sadnice na teritoriji opštine Inđija predviđeno je 2,5 miliona dinara, naveo je Gak

  U planu za tekuću godinu JKP “Komunalac” je 2,5 miliona dinara za nove sadnice. Imamo obećanje iz Pokrajine da ćemo dobiti veći broj sadnica nego što je to bilo u prethodnom periodu. Sa zadovoljstvom ćemo ozeleniti Inđiju.– kazao je polovinom januara ove godine Gak.

  Prema njegovim rečima, to nije konačna cifra jer je, kako kaže, uveren da će se rebalansom budžeta izdvojiti dodatna sredstva za te namene.

  Međutim, činjenica da je sadnjom 1500 stabala hrastovog lužnjaka te 2021. godine, danas čak 70% tih sadnica propalo zbog nedostatka održavanja, baca senku na realizaciju ovog projekta.

  S obzirom na činjenicu da se lokalna vlast ponosi postignutim napretkom u oblasti pošumljavanja, predsednik opštine Vladimir Gak ističe da je posađeno više stabala u poslednje dve godine nego u prethodnih 50 godina.

  Rebalans budžeta je usvojen 18. avgusta i Gak je prilikom obrazlaganja opštinske kase naveo da je posađeno preko 5 hiljada sadnica.

  Obzirom da znate koliko polažemo računa na ozelenjavanje opštine Inđija, gde smo preko pet hiljada sadnica posadili u protekle tri godine. Uređivali smo i parkove, i predvideli smo kompletno uređenje parka, kada gledamo od kružnog toka ka Novom Sadu, desna strana kompletno uređenje kao što je uređena i leva strana. – kazao je Gak.

  Replicirajući predsedniku opštine, odbornik opozicionog pokreta Građanin, Strahinja Jovanović rekao je da je 70 odsto posađenih sadnica u Lejama već propalo zbog neodržavanja.

  70 odsto sadnica u Lejama je propalo, kakva je to onda borba za zelenilo? Posadite a ne održavate, pa bolje onda da niste posadili. Ovako ste potrošili nekoliko miliona dinara novca građana Inđije a sadnice propale. – kazao je Jovanović.

  Očigledno je da kvalitetno pošumljavanje zahteva više od puke sadnje. Bez adekvatnog nadzora, brige i kontinuiranog održavanja, potencijalno se bacaju velike količine sredstava bez jasnih rezultata.

  Šta građani misle?

  Kritika o nedostatku održavanja dolazi ne samo iz opozicije već i od građana. Na pitanje u anketi IN Medija „Ima li dovoljno zelenih površina, parkova ili aleja?“ većina anketiranih građana opštine Inđija je odgovorila da nema.

  Nema treba više zelenila da bude sve više se gradi zgrada a sve manje zelenila.

  Ima ali nisu sređeni.

  Nema..zato se i gušimo u kojekakvim smradovima

  Inđija nikad nije imala nekih zelenih pobršina.A sa SNS teško da se nešto napravi.

  Nema dovoljno a i to što ima nije najbolje uređeno

  Ne. Centar je beton. Parkova ima dovoljno, ali neke ulice nemaju dovoljno zelenila. Nema korpi za otpatke nigde u gradu, osim u centru na šetalistu.

  Moglo bi biti više zelenih površina, jer su prethodnopostojeće uništene zarad parking mesta, kojih takodje nema dovoljno za sadašnje potrebe naše opštine.

  Toga nikada dosta

  – Zelenila nikad dosta

  Nedostaje zelenilo, narocito u glavnim ulicama. Park kod Gimnazije je spao na tri drveta. Potrebno je primorati investitore da obezbede zeleno povrsine na i oko njihovih parcela…

  Nema dovoljno u odnosu na broj fabrika koje se nalaze u neposrednoj blizini naselja

  Trebalo bi pre svega povećati broj stabala širom grada

  Moglo bi biti vise, pogotovo pri izgradnji novih zgrada, urbanizam moze da utice na to pri izdavanju dozvola

  – Da

  Nema, trebalo bi da ispred svake kuće bude jedno ili dva drveta a u dvorištu i oko zgrada napraviti parkiće, park u centru pretvoriti u zelenu oazu i gde god je to moguće izbeći beton – gde god vidiš zgodno mesto ti drvo posadi

  – Ne

  Samo su neki od odgovora u anketi IN Medija.

  Izgradnja trga u centru grada

  Dok se sve više poziva na značaj pošumljavanja u borbi protiv klimatskih promena, nužno je da svaki korak bude dobro osmišljen i podržan praktičnim merama.

  Dodatno zabrinjava planirana rekonstrukcija Parkića odnosno trga. Opozicija tvrdi da vlast želi da betonira ovaj prostor kako bi ostvarila svoje interese, uprkos širokom neslaganju građana. Vlast, s druge strane, tvrdi da je rekonstrukcija u skladu sa planovima i da je cilj unaprediti funkcionalnost trga.

  Ključna politička prepirka dogodila se na sednici Skupštine opštine Inđija, tokom koje je usvojen rebalans budžeta i Plan detaljne regulacije blokova 26 i 28 (trg kod Gimnazije).

  „Nećete betonirati Parkić“ Danilo Krivošija

  Primedba opozicije se odnosila na ozelenjenosti trga, poznatog kao Parkić, zahtevajući da najmanje 60% površine bude zelena. Opozicija tvrdi da je ova primedba usvojena na javnom sastanku, ali da vlast nije osigurala adekvatno sprovođenje ovog zahteva.

  Ogromna je razlika između parka i trga. Drugo, nazivate zelenom površinom i ono što je u regulaciji samoj a to baš i nije neka zelena površina. Jasno se zna šta je javna zelena površina, da su to parkovi. Ovde jeste problem što je velika zauzetost, jer je sam centar,  mali je procenat zelenih površina. Odeljenje za urbanizam je podnelo primedbu da se definiše jasno šta se smatra zelenom površinom i koji je to tačno procenat na samoj parceli investitora. I donela je Komisija zaključak da, pored toga što je procenat zelenila na svakoj pojedinačnoj parceli svega deset odsto, svako parking mesto biće pokriveno raster pločama i na taj način će biti prevaziđen problem. – kazala je načelnica Odeljenja za urbanzam, Tijana Došen.

  Razlog političkog prepucavanja povodom rekonstrukcije trga jeste taj što vlast po svaku cenu želi da betonira trg (Parkić), za to imaju usvojen projekat po starim planovima i obezbeđena sredstva, ali očigledno neće stići da izvrše rekonstrukciju Parkića do isteka roka važenja projekta i dozvole koju su dobili na osnovu tog projekta.

  Za nove radove će biti potreban novi projekat, nova dozvola, a ta dozvola neće biti zakonita ukoliko ne bude predviđeno minimum 60% ozelenjenosti trga, rekao je član pokreta GrađanIN, advokat Danilo Krivošiija i poručio lokalnoj vlasti da „neće betonirati Parkić„..

  Miodrag Blečić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija