• Brnabić: Postignut kompromis oko najvažnijih pitanja dva medijska zakona

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, povodom završetka javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima, da je postignut kompromis „oko najvažnijih pitanja koji se tiču implementiranja“, te oko Saveta za štampu i izbora za članove Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Kako je saopšteno iz Vlade […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Brnabić: Postignut kompromis oko najvažnijih pitanja dva medijska zakona

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, povodom završetka javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima, da je postignut kompromis „oko najvažnijih pitanja koji se tiču implementiranja“, te oko Saveta za štampu i izbora za članove Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

  Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Brnabić je na sastanku sa predstavnicima Ministarstva informisanja i telekomunikacija, medijskih i novinarskih udruženja i međunarodnim partnerima, kazala da će Savet za štampu biti „samoregulatorno telo nadležno za sve medije i da se prvi put nalazi u legislativnom okviru“.

  Brnabić je rekla da će „oba zakona biti usvojena do kraja oktobra“, i naglasila da su „ovi zakoni revolucionarni, jer se prvi put uvodi samoregulacija“.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/uns-od-saveta-za-stampu-zavisice-dodela-novca-na-medijskim-konkursima-svim-medijima/

  Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu istakao je značaj inkluzivnosti i transparentnosti u izradi medijske regulative, dodajući da je to ključno kada je reč o sprovođenju Medijske strategije i akcionog plana u slovu i duhu.

  On je dodao da je u razgovoru sa medijskim i novinarskim udruženjima postignut napredak u kompromisnim rešenjima, kao što je slučaj sa aktuelnim predlogom ovlašćenih predlagača za članove Saveta REM-a, koji doprinosi njegovoj depolitizaciji, a Savet za štampu je jedino samoregulatorno telo predviđeno zakonom.

  Bratu je dodao da je potrebno „dodatno ojačati organizacionu, funkcionalnu i finansijsku nezavisnost REM-a“, kao i da će Oebs pomoći u primeni zakona kada budu dovršeni, kao i u izradi neophodnih podzakonskih akata.

  Šef Odeljenja za medije i informisanje Delegacije EU u Srbiji Manuel Munteanu je ocenio da je Medijska strategija „kvalitetan dokument“ i ponovio važnost da dva predloga zakona odražavaju njen duh.

  On je ocenio da su pozitivni pomaci jačanje uloge Saveta za štampu i depolitizacija u predlogu članova Saveta REM-a, i ponovio važnost postojanja jakih zaštitnih mehanizama za obezbeđivanje jednakih uslova za sve medijske i tržišne aktere.

  Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa je istakla da su prvi put u Zakon o javnom informisanju i medijima ušle odredbe koje se tiču radnih prava novinara i medijskih radnika.

  Izvor: Beta

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija