• Buka u modi: Kako je jesen 1991. promenila svet na bolje

  Tog 12. avgusta 1991. godine ništa nije ukazivalo da počinje period od šest nedelja koji će promeniti tok rokenrol muzike dvadesetog veka i bučne gitare uvesti u mejnstrim. Krajem tog leta i početkom jeseni ključne albume objavili su bendovi: Metallica, Pearl Jam, Guns’N’Roses, Soundgarden, Red Hot Chilli Peperss i Nirvana. Noizz podseća da se ovih […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Buka u modi: Kako je jesen 1991. promenila svet na bolje

  Tog 12. avgusta 1991. godine ništa nije ukazivalo da počinje period od šest nedelja koji će promeniti tok rokenrol muzike dvadesetog veka i bučne gitare uvesti u mejnstrim. Krajem tog leta i početkom jeseni ključne albume objavili su bendovi: Metallica, Pearl Jam, Guns’N’Roses, Soundgarden, Red Hot Chilli Peperss i Nirvana. Noizz podseća da se ovih dana obeležava trideseti rođendan perioda koji je promenio svet na bolje.

  Sve je počelo kad je 12. avgusta 1991. godine Metallica objavila album nazvan imenom benda, koji je poznat i kao “Black album”; album koji je doneo drastične promene u njihov zvučni identitet. Za „mekši“ i „komercijalniji“ zvuk koji je bend Metallica vinuo u sam svetski vrh, zaslužni su kako članovi benda, tako i producent Bob Rock, koji je dve godine radnije sličnu stvar učinio sa bendom The Cult, producirajući njihov ključni album „Sonic Temple“. „Black Album“ je prošao tekst vremena, a prihvatili su ga čak i stari fanovi, koji su ga se provobitno odrekli, optužujući bend da se „prodao“. Najvažnije pesme sa ovog albuma ostaju Enter Sandman, Sad But True, Wherever I May Roam, Unforgiven i Nothing Else Matters.

  Sasvim nov zvuk u to vreme je stizao iz grada Sijetla i osvajao sve veću publiku – grandž. 27. avgusta 1991. izašao je jedan od najbitnijih albuma tog žanra – “Ten” benda Pearl Jam, koji se i danas smatra jednim od najvažnijih albuma u istoriji rokentol muzike. Iako članovi benda ne voli svoj prvi album, jer nisu zadovolni kako je snimljen, pesme sa njega i danas se rado slušaju i značajan su deo istorije rokenrola: Even Flow, Black, Oceans, Jeremy i Alive.

  Iste godine, kao deo rastuće gitarske scene, već planetarno popularni Guns’N’Roses odlučuju da naprave zaokret i promene zvuk. Objavljuju dva albuma istog imena „Use Your Illusion I” i “Use Your Illusion II”, koji su doprineli da se tvrđi rifovi zauvek uvuku u svakodnevnicu, ali i pokazali da heavy metal može da funkcioniše i uz klavirske dirke, pa nakon 17. septembra kada su tad va albuma objavljena, ništa više nije bilo isto. Pesme sa njih ušle su u antologiju najboljih, ali i najuspešnijih rokenrol pesama svih vremena. I danas se rado slušaju balade Don’t Cry i November Rain ili obrada Paul McCartney-ja Live and Let Die sa “Use Your Illusion I”, kao i singlovi You Could Be Mine (iskorišćen i u filmu Terminator 2), Yesterdays, Civil War, Estranged i obrada Boba Dylana Knockin’ on Heaven’s Door“ sa “Use Your Illusion II”

  https://youtu.be/6j0HfZCP-og

  Svega sedam dana kasnije u prodanicama se pojavljuje album “Blood Sugar Sex Magik” benda Red Hot Chili Peppers, dotadašnjih underground heroja američke scene. U novoj podeli karata i njihov, do tada prilično jedinstveni crossover zvuk, uspeva da nađe brojnu publiku, za šta je najzaslužniji producent Rick Rubin, ali i balada koja je ostala upamćena kao jedna od najvećih rokenrol pesama Under The Bridge. Osim nje, i dalje se slušaju ostali singlovi sa tog albuma: Give It Away, Suck My Kiss, Breaking the Girl i If You Have to Ask.

  Istog dana kad i “Blood Sugar Sex Magic” izlazi i album “Badmotorfinger” benda Soundgarden, kao jedan od onih koji je doprineo da grandž zvuk dopre do mejnstrima. Uspeh albuma pomogao je MTV koji je do iznemoglosti puštao spot Rusty Cage, čime je u velikoj meri uticao i na popularnost Chrisa Cornella i njegovog benda. Osim nje, pamte se i pesme Jesus Christ Pose i Outshined.

  Istog dana 24. septembra 1991. godine izašao je i album koji je zauvek promenio muzičku istoriju – “Nevermind” benda Nirvana. O ovom albumu je toliko stvari rečeno, ali ostaje činjenica da su članovi benda bili pomalo nezadovoljni “ispoliranim” zvukom albuma, za koji je bio zaslužan producent Butch Vig (iako se smatra da je baš Vig-ova percepcija zvuka Nirvane zaslužna za ogroman uspeh albuma “Nevermind”, slično kao što se Martinu Hannetu pripisuje zasluga za uspeh prvog albuma benda Joy Division “Unknown pleasures”). Osim pesme koja je u mnogim anketama širom sveta birana za najbolju rokenrtol pesmu svih vremena, Smells Like Teen Spirit, sa ovog albuma često se slušaju i Come as You Are, Lithium, In Bloom, ali i pesme koje nisu bile singlovi kako što su Stay Away, On A Plain, Something In The Way ili Polly.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H