• Cena Scena festa sve viša kvalitet sve niži

  Od 2018. do 2023. godine cena Scena festa je uvećana pet puta, ovogodišnji iznos za višednevnu manifestaciju nije poznat. Festival se finansira novcem građana tako što Kulturno centar Inđija angažuje organizatora i nema uvid u troškove.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Cena Scena festa sve viša kvalitet sve niži
  Foto: IN Medija

  Večeras počinje manifestacija Scena fest koja će u šest festivalskih dana građanima Inđije ponuditi većinskim delom narodni melos, duhovnu muziku, nastupe kulturno umetničkih društava, solista imanjim delom rok muziku.

  Festival otvara mešoviti hor Saborne crkve Svetog Georgija iz Novog Sada, i Ruski pravoslavni muški hor Australije.

  Drugog dana nastupaju kulturno-umetnička društava sa teritorije Opštine Inđija pod nazivom „Budućnost Inđije“, Danice Krstić, srpska etno pevačica .

  U petak, 5. jula, od 21.00 čas nastupa folk pevačica Jelena Karleuša, i dan posle u subotu 6. jula Dragana Mirković. 

  Tribjut bend AC/DC i YU grupa nastupaju u nedelju 7. jula

  Koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“  zatvara festival u ponedeljak, 8. jula od 20sati. Prema najavama publika će imati priliku da uživa u klasičnoj muzici u izvedbi ovog ansambla.

  Tendencija rasta cene i pada kvaliteta

   

  Tradicija urbane scene ovog festivala prekinuta je 2021. godine kada je u program uvrštena narodna muzika, a izuzete pozorišne predstave koje su bile sastavni deo Scena festa u Inđiji.

  Rok scenu, umesto nekadašnjih nastupa Darka Rundeka, Ortodoks Keltsa, Del Arno Benda, Partibrejkersa, Vlatka Stefanovskog, Vasila Hadžimanova, Bisere Veletanić, Zemlje Gruva, S.A.R.S.a i drugih, zamenili su turbo folk izvođači.

  Velikane glumišta poput Raleta Milenkovića, Radeta Šerbedžije, Gorice Popović, Milenka Zablaćanskog, Gorana Sultanovića, brojnih glumaca Zvezdara teatra, Narodnog pozorišta Beograd, Pozorišta mladih Novi Sad, zamenili su – folk pevači.

  Filmske projekcije i izložbe nisu zamenjene – one su jednostavno ukinute.

  Ukinuta je 9i transparentnost trošenja novca za ovu manifestaciju kao i načini odabira izvođača.

  Prošle godine u okviru Scena festa posetiocima nije bilo dozvoljeno da unose vodu na koncerte za uzvret flašicu 0,5 vode su građani plaćali 150 dinara. I ceo festival su finansirali građani sa 154 hiljade evra. Cena ovogodišnjeg Scena festa takođe nije predočena javnosti.

  Od 2018. godine kada je Scena fest koštao 3,3 miliona dinara prošle godine građani Inđije su tu muzičku manifestaciju platili petostruko odnosno 18 miliona. Kulturni centar Inđija, nekadašnji organizator,  u svom odgovoru naveo je da nema detalje na šta je novac utrošen 2023. Godine nego im je samo poznata ukupna suma za koju je olakšan budžet opštine Inđija.

  Upravo na ovakve šture izveštaje o trošenju budžetskih sredstava ukazala je i Državna revizorska institucija u svom izveštaju, opominjući nadležne da transparentnost budžeta mora biti u skladu sa zakonom.

  Manifestacija Scena fest je za opštinu Inđija „ najznačajnija manifestacija“ i kao takva ne nalazi se jasno naznačena u predlozima, nacrtima ali ni odlukama o budžetu lokalne samouprave. Novac koji se izdvaja za ovu manifestaciju drži se u strogoj tajnosti a do konačnih cifara koje su izdvojene za ovaj događaj teško dolaze i sami odbornici lokalnog parlamenta.

  Prošlogodišnji 23. po redu Scena fest u Inđiji koštao je građane 18 miliona dinara ali Ustanova Kulturni centar nema uvid na šta je tačno utrošen novac i koliko su koštali izvođači.

  Direktorica Kulturnog centra Ružica Jovanović nije imala objašnjenje ko je vršio izbor izvođača i po kom kriterijumu. U zamenu Jovanović je za prošli Scena fest istakla da “kulturan nije ekskluzivitet i da kulturne sadržaje treba da konzumira što veći broj građana koji se ogledaju u jednoj savremenoj porodici koja poštuje tradicionalne vrednosti“

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Inđija: Od večeras nema restrikcija vode

  Nadležni u JKP “Vodovod i kanalizacija” Inđija saopštili su danas da su rezerve vode obnovljene te da nema više potrebe za restrikcijama […]

  Pokušaj samoubistva na jarkovačkom putu

  Prema nezvaničnim informacijama, danas oko 12:20 na putu ka naseljenom mestu Jarkovci pronađeno je telo muškarca koji je pokušao samoubistvo pucnjem u […]