• Scena fest – red naprednjaka, red narodnjaka i naravno Van Gogh

  Na ovogodišnjem 22. po redu  „Scena Festu“, koji će biti održan od 30. juna do 4. jula u organizaciji Kulturnog centra Inđija, publika će imati priliku da sluša fantastičan glas Narodne poslanice SNS Jadranke Jovanović. Ono što inđijska publika ni ove godine neće moći da vidi su: pozorišne predstave, izložbe i filmski program. Prvog dana […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Scena fest – red naprednjaka, red narodnjaka i naravno Van Gogh

  Na ovogodišnjem 22. po redu  „Scena Festu“, koji će biti održan od 30. juna do 4. jula u organizaciji Kulturnog centra Inđija, publika će imati priliku da sluša fantastičan glas Narodne poslanice SNS Jadranke Jovanović. Ono što inđijska publika ni ove godine neće moći da vidi su: pozorišne predstave, izložbe i filmski program.

  Prvog dana Scena Festa nastupa operska primadona Jadranka Jovanović od 21 sat. Jovanović je, pored bogate umetničke karijere, pristalica srpske napredne stranke, što i stoji u njenoj biografiji kao važna činjenica. Osim simpatisanja vladajuće stranke Jadranka Jovanović je narodna poslanica, članica je Odbora za kulturu i informisanje, kao i Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. Pored toga Jovanović je članica u grupama prijateljstava 22 zemlje, kao i šef delegacije u parlamentarnoj skupštini Frankofonije.

  Svoju međunarodnu karijeru započela je u Milanskoj Skali, a inđijska publika imaće priliku da opersku divu sluša na rukometnom terenu kod Kulturnog centra Inđija.

  Za sada nije poznato koliko će građani Inđije platiti ovu poslovnu ženu koja, pored svih obaveza u brojnim odborima i delegacijama, ima vremena da obraduje i ljubitelje opere u Inđiji.

  Foto: plakat KC Inđija

  „Sav taj folk“

  Osim naprednjaka, inđinčanima je obezbeđen red narodnjaka koje predstavlja Aco Pejović, čiji nastup i zatvara Scena fest 4. jula u 22 sata.

  Između ova dva izvođača nastupaće Zvonko Bogdan (1. jula), Bajaga i instruktori (2. jula), nezaobilazni Van Gog (3. jula) i Dejan Petrović Big bend (4. jula).

  Tradicija urbane scene ovog festivala prekinuta je 2021. godine kada je u program uvrštena narodna muzika, a izuzete pozorišne predstave koje su bile sastavni deo Scena festa u Inđiji.

  Rok scenu, umesto nekadašnjih nastupa Darka Rundeka, Ortodoks Keltsa, Del Arno Benda, Partibrejkersa, Vlatka Stefanovskog, Vasila Hadžimanova, Bisere Veletanić, Zemlje Gruva, S.A.R.S.a i drugih, već standardno predstavlja grupa Van Gogh.

  Foto: Scena Fest 2008. godina / Darko Rundek

  Velikane glumišta poput Raleta Milenkovića, Radeta Šerbedžije, Gorice Popović, Milenka Zablaćanskog, Gorana Sultanovića, brojnih glumaca Zvezdara teatra, Narodnog pozorišta Beograd, Pozorišta mladih Novi Sad, zamenili su – folk pevači.

  Filmske projekcije i izložbe nisu zamenjene – one su jednostavno ukinute.

  Šta treba znati o organizovanju festivala a uči se na fakultetu

  Saša Milivojević, nekadašnji direktor Kulturnog centra Inđija, za IN Medija kaže da već dugo ne prati kulturna dešavanja u Inđiji, pa ni Scena fest, čiji je nekada organizator bio. Iz perspektive organizatora festivala kaže da je to složen i zahtevan posao koji traje mesecima i realizuje se uz pomoć tima stručnih ljudi.

  – U ovom trenutku na Fakultetu dramskih umetnosti radim master rad na temu „Produkcija festivala“ i mogu da kažem da je to jedan složen i zahtevan posao koji zahteva ozbiljan nivo stručnosti. Festivalu, kao jednom kulturnom događaju, mora se pristupiti jako stručno, da bi dobili uspešan rezultat. To je suština uspešnog organizovanja festivala – kazao je Milivojević.

  On je istakao da festivale organizuje „ozbiljan tim ljudi“ koji radi na realizaciji njegovog „programa, vizuelnog identiteta, lokacija za izvođenje programa festivala i gostiju festivala“.

  Jedan složen, stručan posao koji zahteva pre svega znanje i iskustvo. – kazao je on.

  Foto: Scena Fest 2008. godina / Marčelo

  Saša Milivojević objašnjava da je za realizaciju proteklih festivala u kojima je učestvovao, njegov timski igrač bila i tadašnja direktorica Narodne biblioteke Vesna Stepanović, sa kojom je osmišljavao i nalazio program, pravio programske celine. Milivojević dodaje da na to kako će izgledati festival i koji će sadržaj ponuditi, ima dosta subjektivnog i ličnog.

  – To onda puno govori o nama samima, šta su naši ukusi u oblasti kulture i umetnosti ali se vodi računa i o potrebama okoline u kojima festival nastaje. – ističe Saša Milivojević.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Revizija u Biblioteci od sutra do 16. avgusta

  U Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“, srede 10. jula do petka 16. avgusta biće sprovedena revizija knjižnog fonda. Biblioteka neće raditi sa korisnicima u Inđiji od 10. jula do 16. […]