• Cenzolovka: Nove pretnje upućene novinarki  Verici Marinčić

  Sinoć nešto pre 23 sata novinarka portala IN medija iz Inđije Verica Marinčić dobila je preteće poruke od, kako pretpostavlja, muškarca iz Beočina. Pretnju, koja ju je veoma uznemirila, odmah je prijavila Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara. Marinčić smatra da je ovakvu reakciju izazvao tekst o lokalnom svešteniku kojeg je policija iznela iz prodavnice […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Cenzolovka: Nove pretnje upućene novinarki  Verici Marinčić
  Verica_Marincic_Ristovic_Cenzolovka_2

  Sinoć nešto pre 23 sata novinarka portala IN medija iz Inđije Verica Marinčić dobila je preteće poruke od, kako pretpostavlja, muškarca iz Beočina. Pretnju, koja ju je veoma uznemirila, odmah je prijavila Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

  Marinčić smatra da je ovakvu reakciju izazvao tekst o lokalnom svešteniku kojeg je policija iznela iz prodavnice „Lidl“, a koji je juče objavljen na njenom portalu.

  Prva poruka koju je Verica Marinčić dobila glasila je:

  Veruj mi da ćeš ujutru imati rok 20 min da sve negiraš i izbrišeš jadnice. Vidimo se ujutru.

  Nakon te stigla je još jedna poruka sa pitanjima: kako si i da li spavaš?

  Novinarka je odgovorila da ne zna o čemu se radi.

  Usledila je i treća poruka: „Ja ili ti, dosta znam toga o tebi, pa bi moglo i to sad da se objavi kao što i hoće već ujutru, a znaš i ti. Vidimo se, lepo spavaj.

  Muškarac koji je uputio pretnje kasnije je prvu poruku izbrisao, ali ju je Verica Marinčić sačuvala.

  „Ne očekujem reakciju nadležnih“

  Verica Marinčić za Cenzolovku kaže da njoj, sudeći po imenu, muškarac koji joj je pretio nije poznat, ali da sumnja da je ovakva reakcija izazvana jučerašnjim tekstom na portalu IN medija o inđijskom svešteniku kojeg je policija iznela iz prodavnice „Lidl“ zbog nedoličnog ponašanja.

  Nije mi svejedno, i ne znam šta je sledeće, ni kako da se ponašam, jer ovakve pretnje stižu za najbanalnije stvari. Šta je sledeće, da kada objavimo vremensku prognozu, da se javi neki meteorolog da protestuje zato što mu se ne sviđa vreme?

  (Verica Marinčić)

  Ne mogu da tvrdim da je reakcija izazvana tim tekstom, ali zanimljivo je da je taj sveštenik službovao u Beočinu pre tridesetak godina, i to je ta veza koja meni budi sumnju jer je i iz tog mesta. Tako je barem sam naveo ispod imena i čovek koji mi je pretio. – navodi Marinčić.

  Ona dodaje da je ozbiljno shvatila pretnju, jer, kako kaže, nije nemoguće doći iz Beočina u Inđiju i nije teško pronaći njenu adresu, tim pre što joj je firma registrovana na adresi na kojoj živi.

  Nije mi svejedno, i ne znam šta je sledeće, ni kako da se ponašam, jer ovakve pretnje stižu za najbanalnije stvari. Šta je sledeće, da kada objavimo vremensku prognozu, da se javi neki meteorolog da protestuje zato što mu se ne sviđa vreme?! Sada je zaista na delu agresija zbog svake objavljene reči – kaže novinarka i dodaje da nije očekivala ovakvu reakciju na tekst.

  Reakciju ne očekuje ni od nadležnih, jer je u prethodnim nemilim događajima institucije nisu zaštitile. Pretnju je ipak prijavila pošto smatra da svaki pritisak treba da se prijavi i zabeleži.

  Rade Đurić, pravnik NUNS-a

  Đurić: Na potezu je tužilaštvo

  Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i pravnik u Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) Rade Đurić, kojem je Verica Maričić sinoć prijavila pretnje, podneo je danas prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

  On za Cenzolovku kaže da je najopasniji deo u poruci rečenica „vidimo se“, gde se vidi namera da se možda fizički sastane s njom. U prvom delu poruke ipak on preti da će objaviti nešto o njoj, ocenjuje Rade Đurić i dodaje da je sada na tužiocu kako će protumačiti pretnju, koja nije direktna.

  Ukoliko bude bilo osnova, tužilac može da naloži policiji da pronađe čoveka koji je pretio novinarki. Važno je za novinare da znaju da u ovakvim situacijama, kada se osete ugroženo u trenutku, posebno kada su u pitanju noćni sati, osim Radnoj grupi treba da se obrate i policiji u mestu u kojem žive – savetuje Đurić.

  Podsetimo, Verica Marinčić je ranije praćena i zastrašivana na poslu i ispred kuće u kojoj živi, a prećeno joj je i preko društvenih mreža, o čemu je Cenzolovka više puta pisala. U procesu koji je trajao duže od godinu dana i nakon mnoštva prijava i žalbi, ona ipak nije uspela da ubedi institucije da reaguju.

  Fotografije: Marko Risović (Cenzolovka)

  Izvor: Cenzolovka

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija