• Danas je Međunarodni praznik rada

  U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj, u znak sećanja na 1886. kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme, piše Politika. Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je Međunarodni praznik rada

  U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj, u znak sećanja na 1886. kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme, piše Politika.

  Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket.

  U znak sećanja, kongres Druge internacionale pozvao je 1889. na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i levičarski pokreti.

  U Srbiji se 1. maj godinama obeležava okupljanjima ljudi svih generacija po brojnim izletištima uz popularno roštiljanje, a uobičajeni su i sindikalni protesti i razne manifestacije.

  Fruška gora prepuna izletnika

  Sva izletišta na Fruškoj gori su prepuna, a prema navodima iz Nacionalnog parka neki posetioci su svoja mesta za proslavu 1. maja zauzeli još juče, prenosi RTV.

  Ocene su da ima približno 200.000 posetilaca na više od 55 izletničkih lokaliteta.

  Ulazak motornim vozilima u zaštićeno područje se naplaćuje 300 dinara.

  Čuvari Nacionalnog parka i policija kontrolišu bezbednost i na prilazu izletištima Fruške gore i pružaju sve informacije, a u pripravnosti su i vatrogasne ekipe.

  Dežurni čuvari kažu da su posetioci ove godine revnosniji nego prethodnih, da smeće odlažu u kese koje je dobijaju, ponašaju se odgovorno i uživaju u prirodi.

  POGLEDAJTE I OVO:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/bizoni-ponovo-na-fruskoj-gori/

  Naslovna fotografija: Stražilovo/ NP Fruška Gora
  Radovan Nikolić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI