• Danas se obeležava Veliki petak po gregorijanskom kalendaru

  Hrišćani koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru širom sveta i u Srbiji danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća i smrti Isusa Hrista iz Nazareta. Veliki petak smatra se najtužnijim danom – orgulje ne sviraju, oltar je bez krsta, svećnjaka, cveća, a vernici se u crkvi okupljaju u tišini.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas se obeležava Veliki petak po gregorijanskom kalendaru

  Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 31. marta. Danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista.

  Dan kada je na krstu stradao Isus Hrist najtužniji je dan u hrišćanstvu, a za katoličke vernike, Veliki petak je dan posta i nemrsa, što potvrđuju svedočanstva iz drugog veka.

  To je jedini dan u godini kada nema svete mise, ali se u crkvama posle podne čita Križni put – odnosno put stradanja Hristovog.

  Održava se i posebna spomen-molitva – „Muke Gospodnje“. Sledi klanjanje Svetom krstu, molitva vernika i pričešćivanje.

  Ne zvone zvona, nema sviranja ni pevanja.

  Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet poručio je u sredu u uskršnjoj poslanici, da je Uskrs promenio budućnost stvorenog sveta, a u njemu i čoveka, i da vera daje snagu ljudima da istraju na svom životnom putu.

  Nemet je u poslanici čestitao Uskrs svima koji ga slave po gregorijanskom kalendaru 31. marta i naveo da je glavni zadatak nagoveštavanje radosne vesti o tom prazniku i da nije ljudska slabost ta koja ima poslednju reč, kao ni greh ni prevara, već Božji večni život.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Ana Brnabić: Hvala opoziciji koja je došla na dijalog

  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se sa tog mesta truditi da se nastavi dijalog sa opozicijom, navodeći da vlast pokazuje da je nacionalni interes Srbije na prvom […]