• Danas se proslavlja Uskrs po gregorijanskom kalendaru

  Hrišćanski vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom. Uskršnju misu u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu služio je Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, u prisustvu velikog broja vernika. On je pozvao […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas se proslavlja Uskrs po gregorijanskom kalendaru

  Hrišćanski vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

  Uskršnju misu u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu služio je Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, u prisustvu velikog broja vernika.

  On je pozvao sve verske zajednice na mir i slogu.

  – Predrage sve društvene, nacionalne, evropske i globalne zajednice, zašto više prolivate suze nemirenja zbog tolikih preteških kamena prošlosti, pa ratnom ljutnjom obnavljate prošlost smrti umesto da anđelima dijaloga omogućite da uklone to kamenje nesporazumarekao je Hočevar na misi.

  Stanislav Hočevar na misi (fotografija: Beogradska nadbiskupija)

  Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franja služio je danas uskršnju misu na Trgu Svetog Petra. Desetine hiljada vernika, prema procenama Vatikana njih oko 50.000, okupile su se da čuju njegove reči na Trgu Svetog Petra ukrašenom cvećem, prenosi AP.

  Papa Franja, koji je ovogodišnji praznik nazvao „Uskrs rata“, pozvao je svetske lidere da čuju molbu naroda za mir u Ukrajini i implicitno kritikovao Rusiju zbog uvlačenja zemlje u „surov i besmislen“ sukob.

  Uskrs je poznat po običaju darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, što simboliše Isusov izlazak iz groba i ponovno rađanje. Prvo obojeno jaje, koje je po pravilu crvene boje, smatra se „čuvarkućom“, odnosno zaštitnikom kuće i zdravlja.

  Srpska pravoslavna crkva, koja vreme meri po starom, julijanskom kalendaru proslaviće Uskrs ove godine 24. aprila.

  Naslovna fotografija: Vladimir Kud
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI