• Danica Drašković ponovo izabrana za članicu Odbora direktora NIS, na kom se nalazi od 2014. godine

  Danica Drašković je, prema pisanju medija, ponovo izabrana za članicu odbora direktora Naftne industrije Srbije. To potvrđuje i sadržaj na stranici sajta NIS. Ona je članica Odbora od 2014. godine, a dosadašnja nadoknada je iznosila 771.000 dinara mesečno. Time je nastavila gotovo neprekinuti niz rada na visokim pozicijama u ovoj kompaniji od 2009. godine kada […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danica Drašković ponovo izabrana za članicu Odbora direktora NIS, na kom se nalazi od 2014. godine

  Danica Drašković je, prema pisanju medija, ponovo izabrana za članicu odbora direktora Naftne industrije Srbije. To potvrđuje i sadržaj na stranici sajta NIS. Ona je članica Odbora od 2014. godine, a dosadašnja nadoknada je iznosila 771.000 dinara mesečno.

  Time je nastavila gotovo neprekinuti niz rada na visokim pozicijama u ovoj kompaniji od 2009. godine kada je postala članica Upravnog odbora NIS petrola. Na mestu članice UO bila je do 2013. godine, a na sadašnjoj funkciji nalazi se od 2014. godine.

  Ovu vest preneli su mediji u Srbiji. Portal N1 poslao je pitanje službi za odnose sa javnošću Naftne industrije Srbije kako bi potvrdili ili demantovali ovu informaciju, ali do zaključenja teksta dobijen je odgovor da je „poruka prosleđena nadležnim Službama na dalje razmatranje/rešavanje“.

  Prema informacijama sa sajta NIS, srpski članovi odbora su osim Danice Drašković, još Dejan Radenković, Dragutin Matanović i Goran Knežević, bivši ministar privrede koji je nezavisni član Odbora.

  Upravo je Knežević jedino novo ime u odnosu na spisak od pre godinu dana. On je na mestu nezavisnog člana zamenio bivšeg ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina. Taj podatak upućuje da je došlo do reizbora gospođe Drašković.

  Članstvo u Odboru traje između dve sednice akcionara koje se po pravilu održavaju jednom godišnje. Svaki član Odbora direktora može biti ponovo imenovan neograničen broj put.

  Supruga i penzionerka od 1990. godine

  Danica Drašković poznata je, pre svega kao supruga jedinog predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića. Prema poslednjim dostupnim informacijama njena nadoknada za članstvo u Odboru je iznosila 771.000 dinara mesečno, odnosno 9,252 miliona godišnje.

  Osim nje, Danica Drašković prima i penziju. Ona je podsetimo, u invalidskoj penziji od 1990. godine, a kako je 2014. godine naveo tadašnji ministar rada Aleksandar Vulin, ovu penziju je zamenila starosnom. Prema pravilima NIS-a, starosna penzija nije prepreka za članstvo u Odboru.

  Pravnica i vlasnica medija

  Na sajtu Naftne industrije Srbije na stranici odbor direktora navedeno je da je na „Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala 1968. godine i da je od 1968. do 1990. godine radila na poslovima finansija u banci, na pravno-ekonomskim poslovima u privredi i kao gradski sudija za prekršaje u Beogradu. Godine 1990. je osnovala izdavačku kuću Srpska reč, čiji je i danas vlasnik, kao i da je autorka tri knjige publicistike“.

  Odbor direktora broji 11 članova, od kojih je jedan izvršni, a 10 neizvršnih članova. Od toga dva neizvršna direktora su istovremeno i nezavisni članovi Odbora direktora.

  Nadležnosti Odbora direktora

  U skladu sa Statutom NIS-a, Odbor direktora nadležan je, između ostalog, za donošenje odluka koje se odnose na:

  – Sazivanje Skupštine akcionara, utvrđivanje dnevnog reda i predloga odluka Skupštine akcionara;
  – Utvrđivanje poslovne strategije i poslovnih ciljeva društva i vođenje poslova društva
  – Određivanje unutrašnje organizacije društva;
  – Utvrđivanje ili odobravanje poslovnog (biznis) plana;

  – Kontrolu tačnosti finansijskih izveštaja društva;
  – Usvajanje periodičnih finansijskih izveštaja i periodičnih izveštaja o poslovanju čije usvajanje nije u nadležnosti Skupštine akcionara;
  – Imenovanje i razrešenje Generalnog direktora;
  – Usvajanje Kodeksa korporativnog upravljanja NIS-a.

  Neuspeo pokušaj smene

  Krajem 2020. godine tadašnja ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, pokušala je da smeni sva tri srpska člana odbora direktora: Danicu Drašković, Dragutina Matanovića i Dejana Radenkovića. Dopis nije imao efekta, a Skupština NIS-a je nekoliko meseci kasnije izabrala svoje troje koje je Mihajlović pokušala sa smeni.

  Posle neuspeha Mihajlović je izjavila da je njena poruka svim članovima i članici Skupštine NIS koji predstavljaju Srbiju je „da vode više računa o interesu svoje zemlje, nego o naknadi koju mesečno primaju. Ministarstvo rudarstva i energetike je tu, pratiće njihov rad i biće im podrška u svim korisnim idejama i predlozima koje budu imali u interesu Srbije. Na sreću, NIS je toliko veliki i značajan sistem da ni jedan pojedinac neće moći da ga upropasti“.

  Danica Drašković je na to odgovorila:

  -U pravu je dugogodišnja nesmenjiva ministarka svega i svačega. Žao mi je što kao član Odbora direktora NIS nisam, kako kaže, dala rezultate verovatno onakve kakve je ona dala šetajući godinama šlemovana, našminkana i stilizovana po tetka modi Vladom Srbije kroz razna ministarstva, stručna za sve, a najviše za obmane. Isto kao i njeni sponzori. Teško mi je to postići i dostići-.

  Od tada više nije bilo sukoba sa državnim organima, a iako je u odboru kompanije u kome je dominantan ruski kapital, Danica Drašković je neretko gost na događanjima koje organizuje ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

  Naslovna fotografija: NIS

  Izvor: N1

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  MUP: Izbegavajte putovanje u najtoplijem delu dana

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da se narednih dana pored visokih temperatura očekuje i povećan intenzitet saobraćaja zbog čega će biti otežani uslovi za […]

  Inflacija u junu usporila na 3,8 odsto

  Cene usluga i proizvoda za ličnu potrošnju su ovog juna u odnosu na isti mesec prošle godine u proseku više za 3,8 odsto, saopštio je Republički zavod za […]