Denis Kolundžija: Kap(adokija) iz slavine

KAPA…ŠTA?!:Jeste li već čuli da…inđijska lokalna vlast sanja o pravljenju „srpske Kapadokije“? BALONI: Nešto što se već sada najavljuje kao možebiti „najveća turistička atrakcija, ne samo u Inđiji, već u čitavom regionu u 2023. godini“, podrazumeva postavljanje oko dvadesetak balona za letenje (!) na teritoriji Opštine Inđija, a kao jedna od najboljih lokacija pomenuta je […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Denis Kolundžija: Kap(adokija) iz slavine
Denis Kolundžija Foto Autonomija.info

KAPA…ŠTA?!:Jeste li već čuli da…inđijska lokalna vlast sanja o pravljenju „srpske Kapadokije“?

BALONI: Nešto što se već sada najavljuje kao možebiti „najveća turistička atrakcija, ne samo u Inđiji, već u čitavom regionu u 2023. godini“, podrazumeva postavljanje oko dvadesetak balona za letenje (!) na teritoriji Opštine Inđija, a kao jedna od najboljih lokacija pomenuta je Krčedinska ada.

NENAJAVLJENO: Ova vest, sasvim slučajno, pojavila se baš u vreme velikih protesta u samom Krčedinu zbog restrikcija u vodosnabdevanju. Tako je od kraja juna i početka jula, kada je Krčedince iznenadila višesatna restrikcija vode koja nije bila najavljena; niti su meštani znali u kom vremenskom periodu će biti vode niti su dobijali bilo kakvu drugu informaciju od nadležnih.

DOPISI: Kolega Miodrag Blečić me je uputio u čitavu priču: Krčedin vodu dobija iz tri bunara koja nisu priključena na gradski vodovod i iz Mesne zajednice su još prošle godine bili svesni da će do problema doći, pa su zbog toga poslali ukupno sedam dopisa inđijskom Vodovodu. Krčedinu je, naime, potreban još jedan bunar. Odgovora iz nadležnog javnog preduzeća – nije bilo.

LUBENICE: Početkom jula, predsednik Opštine Inđija, Vladimir Gak apelovao je na racionalnu potrošnju vode ustvrdivši da se u Krčedinu pune bazeni i da pijaću vodu meštani koriste za „hlađenje lubenica“. Ovo je naišlo na reakciju meštana koji su 22. jula održali prvi protest.

LJUTNJA: Nemati vode usred paklenih julskih vrućina – pa može li gore? Može – kad se lokalna vlast bukvalno naljuti na svoje građane zato što traže odgovorne za nestašicu vode, usred julskih vrućina. I još organizuju proteste, a zna se ko to jedini ovde radi…

ŠAPAT: Imaju Krčedinci dosta pitanja za vlast, povrh svih – zašto se iz budžeta sa milion evra finansira vodovodna mreža do vinarije Šapat, u vlasništvu Milenijum tima, a za Krčedin ko još mari; zašto su cisterne s vodom poslate tek nakon mesec dana restrikcija…

KONTRAOFANZIVA: Po oprobanom receptu, kada je saterana u kut, vlast kreće u kontraofanzivu: za početak, etiketira proteste kao političke. Da slučajno neko ne bi profitirao iz njihove nesposobnosti,  uz poziv na jučerašnji sastanak meštana i predsednika Opštine išla je napomena „bez politizacije!“ i „bez ljudi sa strane“! Predsednik Opštine hrabro poručuje „da se on nikoga ne boji“. Za svaki slučaj, tu je i nova turistička atrakcija sa balonima…ali bez vode.

TRIPOVANJE: Čelnicima inđijske Opštine samo je nebo granica, pa opasno tripuju ne samo „srpsku Kapadokiju“ već i „srpsku Toskanu“, dok im, u realnosti, deo građana već sada živi u „srpskoj Sahari“. Problem s tim fantazijama političara je taj što su one postale važnije od potreba građana. Pa i onoj ka pijaćoj vodi, usred julskih vrućina.

PROVALJENI: Ne prija, jelda, kad građani provale da ti je, recimo, važnije udovoljiti vlasnicima neke vinarije nego njima koji te upozoravaju blagovremeno da će imati ogromnih problema s vodom. Onda se, kad se „požar“ rasplamsa i suočiš se s besnim i žednim građanima, brže-bolje raspisuje tender za novi bunar a restrikcije se ograničavaju samo na noćne sate.

A mislio si, majstore, da možeš požar da ugasiš bez – vode. 

(VOICE Newsletter)

Naslovna: Autonomija

IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Inđija

Ljubinković (DS): U Inđiji ne postoji sloboda mišljenja

Poverenik opštinskog odbora Demokratske stranke u Inđiji, Darko Ljubinković kaže za IN Medija da je odbijanje nadležnih iz Kulturnog centra da se ustupi termin za tribinu inicijative ProGlas jasan pokazatelj da sloboda mišljenja u Inđiji ne postoji.

GrađanIN: Obrazloženje direktorice KC-a vređa inteligenciju građana

Nakon što su predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ prvo dobili ponuđene termine za tribinu „ProGlas“ a nakon toga ih je direktorica te ustanove Ružica Jovanović šturo obavestila da termina ipak nema jer su u toku radovi, reagovao je pokret GrađanIN.

Ružica Jovanović: Vukas nije apdejtovan, sala za „Proglas“ ne može farbamo luk bine

Ružica Jovanović je u obrazloženju odbijanja iznajmljivanja sale Kulturnog centra za tribinu inicijative „Proglas“ navela da programski dokumentarista Vladimir Vukas nije ažuriran sa podacima. Jovanovićeva u daljem tekstu obrazlaganja navodi osim zakasnelog apdejta dokumentariste, razlog nemogućnosti održavanja tribine „farbanje luka bine“.