Direktor Moderne očekuje kraj pandemije za godinu dana

Categories NOVOPosted on

Pandemija koronavirusa biće gotova za godinu dana, prognozirao je izvršni direktor kompanije “Moderna Inc” Stefan Bansel. Kako je rekao, procenu je izneo na osnovu povećanja proizvodnje vakcina koja obezbeđuje globalne zalihe.

– Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tokom poslednjih šest meseci, do sredine sledeće godine trebalo bi da bude dostupno dovoljno doza da se svako na ovom svetu može vakicinisati. Busteri bi takođe trebalo da budu mogući do potrebnih mera – rekao je Bansel u intervjuu Neue Zuercher Zeitung.

On je dodao da će vakcine uskoro biti omogućene čak i za novorođenčad.

– Oni koji se ne vakcinišu, imunizovaće se prirodno, jer je delta varijanta vrlo zarazna. U ovom slučaju ćemo završiti sa situacijom koja je slična situaciji gripa- ili se možete vakcinisati i imati dobru zimu, ili se ne vakcinisati i rizikovati da se razbolite i možda završite i u bolnici – rekao je on.

Bansel je rekao da očekuje da vlade odobre buster vakcine za ljude koji su već vakcinisani, jer je rizičnim pacijentima koji su vakcinisani prošle zime “nesumnjivo” potrebno osveženje.

IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *