• Đurić (NUNS): Dodatnih 6 miliona dinara medijima u Inđiji pred izbore je sumnjiva odluka

  Nakon informacije objavljene na našem portalu da je lokalna vlast u opštini Inđija rešila da rebalansom budžeta poveća iznos namenjen za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog.informisanja i to za 6 miliona dinara, reagovao je i pravnik istražviač Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Rade Đurić. Naime, dodatnih 6 miliona dinara, pored već podeljenih 25,8 […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Đurić (NUNS): Dodatnih 6 miliona dinara medijima u Inđiji pred izbore je sumnjiva odluka

  Nakon informacije objavljene na našem portalu da je lokalna vlast u opštini Inđija rešila da rebalansom budžeta poveća iznos namenjen za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog.informisanja i to za 6 miliona dinara, reagovao je i pravnik istražviač Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Rade Đurić.

  Naime, dodatnih 6 miliona dinara, pored već podeljenih 25,8 miliona dinara medijima u Inđiji nije obrazloženo u okviru nacrta rebalansa budžeta. Informaciju o razlozima uvećanja, eventualnom raspisivanju konkursa za medije, njegovom trajanju i vremenu realizacije za IN Medija u Odeljenju društvenih delatnosti nisu imali odgovor.

  Zakon o javnom informisanju i medijima predviđa opredeljivanje sredstava isključivo u skladu sa sistemom sufinansiranja medijskog sadržaja na jedan način, kroz veoma sporne javne nabavke i samo 5% ukupno opredeljenih sredstava koji bi išla kroz direktnija davanja, ali uz određene uslove i interniju proceduru. Čini se da rebalans budžeta u ovakvoj situaciji, svakako remeti unapred predviđeni plan davanja sredstava i daje utisak da su dodatna sredstva koja će se dodeliti na netransparentan i izuzetno diskriminacioni način zapravo namenjena nastupajućim izborima, ili aktivnostima u vezi sa njima. – kaže za IN Medija Rade Đurić.

  Za konkurs nema vremena, 6 dodatnih miliona za medije u Inđiji diskreciono će podeliti Gak

  On navodi da čitav slučaj treba biti “predmet provere” jer, kako je objasnio, jer je sve urađeno u veoma kratkom roku nakon donošenja zakona koji uređuje finansiranje medija.

  Treba svakako uporediti da li je lokalna samouprava procenila da je u suficitu sa ostvarenim prihodima, kome su uskratili sredstva i za koju namenu se ovo zapravo troši. Sve ovo može i treba da bude predmet provere, pogotovo što je u ovom slučaju u veoma kratkom roku od donošenja novog zakona koji uređuje finansiranje medija iz budžetskih sredstava. – objašnjava Đurić.

  Prema njegovim rečima, nije protivzakonito da lokalna samouprava izmeni namenu sredstava, uveća ili umanji predviđena davanja međutim problem je kada se to čini dva meseca pred kraj godine, netransparentno i bez odgovarajuće procedure,

  To rađa sumnju da se to čini protivno zakonu i sa namerom da se nekome određenom dodeli neka sredstva, koja uopšte nisu mala za medije koji rade u Inđiji.  Sa druge strane, ne bi toliki problem ni kada bi vi dodelili određeni iznos mimo propisa koji to predviđa, važno je da za to postoji odgovarajući i opravdani osnov, uz punu transparentnost postupka, a da za dato dobijete adekvatne sadržaje za građane opštine i izveštaj o tome kako se novac potrošio. Na žalost, to nije slučaj, i ta sredstva se uglavnom zloupotrebljavaju i protivno Zakonu o budžetuskom sistemu, i protivno Zakonu o javnom informisanju i meidjima. – zaključuje naš sagovornik

  Na poslednjem konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja, opština Inđija je, polovinom jula ove godine, nakon odluke Komisije za ocenu medijskih projekata dodeila ukupno 25,8 miliona dinara medijima koji godinama unazad dobijaju novac iako u tim medijima ne postoji informacija koja bi mogla da se okarakteriše kao javni interes.

  Od predviđenih 25.875.000 dinara za Sremsku televiziju I Radio Televiziju Inđija dodeljeno je 12 miliona dinara. Takođe, dodeljno je milion dinara za Centralnu produkciju Saveti Kovačević koja emituje emisiju “Cicina tezga” na Sremskoj televiziji. Ostali mediji registrovani u opštini Inđija dobili su ukupno 4,3 miliona dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija