• Do kada će trajati prolećne temperature i da li je zaista kraj zime?

  Prolećno vreme koje je obeležilo prethodnih nekoliko dana zadržava se i za dane vikenda, uz dodatni porast temperature, ali i nešto više oblaka, piše Euronews Srbija. Kako se navodi u tekstu, u subotu će biti smene sunca i oblaka, ali biće veoma toplo. Maksimalna temperatura kretaće se od 14 do čak 19 stepeni, koliko se […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Do kada će trajati prolećne temperature i da li je zaista kraj zime?

  Prolećno vreme koje je obeležilo prethodnih nekoliko dana zadržava se i za dane vikenda, uz dodatni porast temperature, ali i nešto više oblaka, piše Euronews Srbija.

  Kako se navodi u tekstu, u subotu će biti smene sunca i oblaka, ali biće veoma toplo. Maksimalna temperatura kretaće se od 14 do čak 19 stepeni, koliko se očekuje u zapadnim predelima. U Beogradu će temperatura biti do 17 stepeni.

  I dalje će duvati umeren, povremeno pojačan zapadni vetar, uglavnom u Vojvodini i Timočkoj krajini, što će malo očistiti vazduh od zagađujućih materija.

  Koliko dugo će potrajati prolećne temperature?

  Trenutni prognostički modeli za sledeću nedelju najavljuju pravo prolećno vreme. Biće smene sunca i oblaka, ponegde sa slabom i kratkotrajnom kišom. Jutra će biti sa temperaturom iznad nule, a dani veoma topli, lokalno i do 20 stepeni.

  Dr Radmila Šehić specijalista opšte medicine ranije je za Euronews Srbija objasnila kako toplo vreme može da bude od koristi ljudima koji imaju disajne tegobe a što se psihičkog stanja tiče, svetlo i sunčeva energija, kaže, deluje antidepresivno.

  Slaba kiša padaće još u ponedeljak ujutru u centralnim i južnim predelima, a već sredinom dana sledi razvedravanje. Prognozira se između 10 i 15 stepeni, a od utorka ponovo malo toplije.

  Tokom sledeće nedelje dolazimo pod uticaj polja visokog vazdušnog pritiska sa centrom iznad Mediterana, što omogućava stalni priliv tople vazdušne mase sa juga i jugozapada. Položaj anticiklona je takav da topao vazduh zahvata veći deo Evrope i uzrokuje veoma tople dane. 

  Da li ovi topli dani označavaju kraj zime?

  Prethodne nedelje imali smo prve i čini se poslednje prave zimske dane ove sezone.

  Krajem ove nedelje će biti uslova za prodor nešto svežije vazdušne mase sa severa i promene vremenske situacije. Međutim, zahlađenje neće biti dovoljno intenzivno za nove jake mrazeve i novi snežni pokrivač.

  Zbog veoma toplog vremena, sneg je već počeo da se topi na planinama širom Srbije. Očekuje se da će u narednih sedam dana sneg na Kopaoniku potpuno nestati, a na nižim planinama, kao što su Zlatibor i Zlatar, snega već do kraja vikenda skoro i da neće biti.

  Klimatolog Vladimir Đurđević ranije je za Euronews Srbija rekao kako se klima na zemlji generalno dosta promenila, a temperaturni šokovi, dodaje, jesu posledica toga i da možemo da očekujemo više toplih dana tokom cele godine.

  Naslovna: Pixabay

  Izvor: Euronews Srbija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije ZABAVA

  Humanitarni dečiji matine u subotu 28. oktobra

  Tinkerlab i Brainobrain Inđija u subotu 28.oktobra od 11 sati organizuje dečiji matine Diznijevih klasika a sav prikupljen novac od ulaznica biće uplaćen za lečenje mlade rumljanke Teodore. Cena […]