• dr. Nosferatu

  Baš u nedelji kada smo saznali da je ministar finansija u vladi Republike Srbije Siniša Mali, malo plagirao svoj doktorat završni udarac je odluka o obeležavanju 24, maja kao dana slovenske pismenosti. Ćirilo i Merodije u kalendaru SPC praznuju se 24, maja. Braća iz Soluna koja su širila pismenost i hrišćanstvo među nepismenim slovenima. Oni […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Baš u nedelji kada smo saznali da je ministar finansija u vladi Republike Srbije Siniša Mali, malo plagirao svoj doktorat završni udarac je odluka o obeležavanju 24, maja kao dana slovenske pismenosti.

  Ćirilo i Merodije u kalendaru SPC praznuju se 24, maja. Braća iz Soluna koja su širila pismenost i hrišćanstvo među nepismenim slovenima. Oni su osnivači slovenske pismenosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice.

  Ova dva pasusa kao da nemaju veze jedan sa drugim, osim ako niste iz Srbije. U sledećim redovima pokušaću da pojednostavim.

  Vazduplohov = vazduhoplov

  Gasikacija = gasifikacija

  Aerodrum = aerodrom

  Velelepno izdanje = velelepno zdanje

  Istaču mišljenja = govore

  Telepromrovati se =

  Naslovno pravo = osnove prava

  Upolovičiti se = prepoloviti

  Malverški = malverzacijski

  Razumen = shvaćen

  Odštetili budžet = oštetili

  Kointiunirani = kontinuirani, stalni

  Prezuzeštištva = preduzetništva

  Grupacija koja ovako govori, krade intelektualnu svojinu, završava fakultete za vikend, menja ime osnovnoj školi u Novom Pazaru iz “Sveti Sava” u “Kalifa bin Zajed al Nahjan” predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, pokreće kancelariju za lakši odlazak mladih u inostranstvo i gomile drugih primera koji direktno utiču na uništavanje jezika, korena, tradicije, kulture i porodice, je gurnula prst u oko usvajanjem ovog datuma kao praznika.

  Srpska pravoslavna crkva je, ove nedelje isto pokazala da je njen patrijarh sebi stvorio idola u liku i delu predsednika i time se ogrešio o jednu od 10 Božjih zapovesti – ne stvaraj sebi idola.

  Mada, milionski iznosi u evrima koje država imputira u crkvu i to samo pravoslavnu dovoljan je razlog da se crkva uključi u satiranje naroda.

  I kao šlag ma tortu besmisla, setiše se omi tako pismeni i verni, Ćirila i Metodija.

  Bože oprosti ili vasiono čuješ li me, ko u šta veruje, izgleda se nečastivi vratio i to u Srbiju.

  Autor: Pisanje uz Etar

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]