• Dragoljub Zamurović: „Sećam se – 9.mart 1991. „

  Posle niza laži koje su plasirane na Televiziji Beograd u kojima se tvrdilo da srpska opozicija sarađuje sa krajnjom proustaškom i profašističkom Hrvatskom, zakazan je za 9. mart 1991. godine u 12:00 časova miting na trgu Republike. Glavni zahtev bio je ostavka direktora Dušana Mitevića i četiri urednika te televizije. Na Trgu se još u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dragoljub Zamurović: „Sećam se – 9.mart 1991. „

  Posle niza laži koje su plasirane na Televiziji Beograd u kojima se tvrdilo da srpska opozicija sarađuje sa krajnjom proustaškom i profašističkom Hrvatskom, zakazan je za 9. mart 1991. godine u 12:00 časova miting na trgu Republike. Glavni zahtev bio je ostavka direktora Dušana Mitevića i četiri urednika te televizije.

  Na Trgu se još u toku prepodneva pojavio neočekivano veliki broj demonstranata. Vuk Drašković dobio je dozvolu od Vide Ognjenović da se popne na balkon Narodnog pozorišta i obrati se okupljenim građanima. Posle njega, govorili su i drugi stranački prvaci i ličnosti iz kulture: Dragoljub Mićunović, Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica, Borisav Mihajlović Mihiz i mnogi drugi.

  Foto: Dragoljub Zamurović 9. mart 1991. godina / Beograd

  I baš u trenutku kada je Mihiz govorio, u masu okupljenog sveta počele su da padaju bombe suzavca koje je milicija pod komandom Radovana Stojičića Badže bacala iz Francuske i Makedonske ulice. Nastala je opšta panika. Posle suzavca, na Trg stižu vozila sa vodenim topovima. Tada Vuk Drašković uzvikuje “Juriš” i centar Beograda se pretvara u ratnu zonu.

  Ja sam sve vreme to snimao iz raznih uglova.

  Na ovoj fotografiji je žena opkoljena milicijom koju je jedan od njih snažno ščepao za vrat, a dugi joj verovatno stavlja lisice. 

  Foto: Dragoljub Zamurović 9. mart 1991. godina / Beograd

  Nakon što je milicija zasula suzavcem okupljene građane koji su mirno slušali govor Borisava Mihajlovića Mihiza, jedni su se dali u beg, a oni ratoborniji krenuli su u obračun sa “snagama reda”. Ovo milicijsko vozilo je demolirano, a milicioner je jedva spasao živu glavu.

  Dok milicija suzavcem, vodenim topovima, pendrecima, a bogami i pravim mecima rasteruje demonstrante i slučajne prolaznike, humanost i drugarstvo vidim na svakom koraku. Ova dvojica pomažu trećem koji je izgleda povređen, da pobegne od razularenih pripadnika “snaga reda”.

  Foto: Dragoljub Zamurović 9. mart 1991. godina / Beograd

  Celog dana trajala je jurnjava po beogradskim ulicama. U tim sukobima poginuli su policajac Nedeljko Kosović (54) koji je, bežeći od demostranata, pao sa visine od pet metara na glavu i demonstrant Branivoje Milinović (18) kod kafea “London” gde su policajci pucali u masu. Bio sam na licu mesta kada su ljudi, pokošeni mecima iz vatrenog oružja, popadali na trotoar.

  Foto: Dragoljub Zamurović 9. mart 1991. godina / Beograd

  9. marta uveče Milošević izvodi tenkove na ulice Beograda. Bilo ih je ispred Skupštine, na Terazijama, Trgu Republike… Ovu fotografiju snimio sam 10. marta ispred zgrade Predsedništva.
  Ipak, devetomartovske demonstracije nisu završene to veče, već su nastavljene i narednih dana. Već 10. marta demonstrantima su se priključili studenti.
  Milošević je pokušao sa kontramitingom na Ušću. Pevale su se revolucionarne pesme, klicalo Slobodanu Miloševiću, ali na kraju je ipak morao da ispuni zahtev za smenu generalnog direktora Televizije Dušana Mitevića i njenih vodećih ljudi, koji su podneli ostavke.
  Ostavku je podneo i ministar policije Radmilo Bogdanović.

  Foto: Dragoljub Zamurović 9. mart 1991. godina / Beograd

  Evo i poslednje fotografije iz ove serije. Da li neke osobe, kada sakriju lice maskom ili fantomkom, prestanu da budu ljudska bića? Ili se oni, možda, tako ponašaju i u svakodnevnom životu prema svojoj ženi, majci i baki?

  Foto: Dragoljub Zamurović 9. mart 1991. godina / Beograd

  Autor teksta i fotografije: Dragoljub Zamurović

  Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije FOTO I VIDEO

  Izložba fotografija Zorana Trbovića u „Fabrici“

  Izložba fotografija Zorana Trbovića “Drugi ritam” biće otvorena u četvrtak 4. maja u 19 časova u SКCNS Fabrici.Ulaz za posetioce je besplatan, a postavka će moći da se pogleda do 12. […]

  Dragoljub Zamurović: „Sećam se – 9.mart 1991. „

  Posle niza laži koje su plasirane na Televiziji Beograd u kojima se tvrdilo da srpska opozicija sarađuje sa krajnjom proustaškom i profašističkom Hrvatskom, zakazan je za 9. mart 1991. godine u […]

  Dragoljub Zamurović: „Sećam se – Arkan“

  U decembru 1993. godine ceo Beograd bio je izlepljen predizbornim porukama. Gde god da ste se okrenuli, gledao vas je Arkan i njegova Stranka srpskog jedinstva. Pored postera promicali su mladi ljudi […]