• Dragoljub Zamurović: „Sećam se – devedesetih su pare bile svuda, samo se trebalo sagnuti“

  Pre nekoliko meseci, 12. februara ove godine, onaj koji sam reče da “istinu sipa brzinom munje”, malo se bavio i krađom. Rekao je da je Srbija na dobrom putu i tako ukrao slogan Zorana Đinđića iz 2002. godine. Koliko je Srbija sada na dobrom putu video sam danas kada sam uzeo ovih devet novčanica iz […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dragoljub Zamurović: „Sećam se – devedesetih su pare bile svuda, samo se trebalo sagnuti“

  Pre nekoliko meseci, 12. februara ove godine, onaj koji sam reče da “istinu sipa brzinom munje”, malo se bavio i krađom. Rekao je da je Srbija na dobrom putu i tako ukrao slogan Zorana Đinđića iz 2002. godine.

  Koliko je Srbija sada na dobrom putu video sam danas kada sam uzeo ovih devet novčanica iz banke u centru Beograda. Potpuno su nove, nekorišćene, baš kao i oni listići sa pokradenih izbora od pre nekoliko godina. Verovatno zato što su štampani u istoj štampariji.

  To me uverilo da je Srbija na dobrom putu da stigne do decembra 1993. godine kada se pojavio Čika Jova Jovanović – Zmaj sa jednom peticom i jedanaest nula.

  Foto: Dragoljub Zamurović / dinar 2022. godina – dinar 1993. godina

  Pre mnogo godina upoznavao sam jednog mladog čoveka koji je imao plemenitu dušu, ali nažalost nije bio školovan. Još kao pubertetlija pobegao je u Francusku, tamo u početku radio kao moler, a kasnije se bavio i raznim drugim “poslovima”. Kada sam ga prvi put sreo na sebi je imao elegantno odelo i kravatu, a u ruci mu je bila kožna aktovka. Šarmantno mi je pružio svoju vizit kartu na kojoj je zlatnim slovima na francuskom pisalo “Slobodan R… doktor ekonomije” i predstavio se kratko sa “Boban”. Bilo mi je odmah jasno o kakvom doktoru je reč, ali ni ja ni moji prijatelji nismo hteli da komplikujemo naš odnos sa njim nevažnim detaljima.

  Taj naš prijatelj, jer smo se stvarno u međuvremenu sprijateljili, bio je kum izvesnog Franje Herljevića, učesnika Narodnooslobodilačke borbe, general-pukovnika JNA, društveno-političkog radnika SFR Jugoslavije, junaka socijalističkog rada i narodnog heroja Jugoslavije. U vreme kada smo se družili sa Bobanom, od 1974. do 1982. godine, obavljao je dužnost Saveznog sekretara za unutrašnje poslove SFRJ.

  Poslednji posao u Francuskoj našeg “doktora ekonomije” bio je uvoz broda punog kafe iz neke afričke zemlje u Francusku, pa pošto je “posao” iz nepoznatih razloga propao, vlasti te zemlje su ga zamolile da napusti zemlju bez mogućnosti povratka. Tako se on vratio u domovinu gde je, zahvaljujući svom kumu, počeo da radi neke druge poslove.

  Direktori pojedinih velikih društvenih preduzeća i predsednici opština odjednom su počeli da voze skupocene automobile, imaju luksuzno nameštene stanove, letuju u egzotičnim krajevima širom planete, a naš drugar da dobija na konkursima višemilionske poslove koje su društvene firme i opštine plaćale nekoliko puta skuplje od tržišnih cena. Sve je funkcionisalo bez ikakvih problema.

  Sve sam vam ovo ispričao samo da bih pomenuo omiljenu izreku našeg Bobana: “Pare su svuda. Samo se treba sagnuti i pokupiti ih”.

  Foto: Dragoljub Zamurović / Beograd, avgust 1993. godina

  Iako smo se svi u to vreme šalili na Bobanov račun, ispostavilo se da je on, bez ikakve škole, bio ne samo pametniji od svih nas, već i pravi prorok. Iako nije doživeo da vidi svoje proročanstvo, jer je nažalost umro vrlo mlad, 1993. godine bilo je zaista dovoljno sagnuti se i pokupiti milione.

  Malo podsećanje na 1993. godinu. Poslanik radikala, profesionalni bokser Branislav Vakić, slomio je vilici poslaniku SPO Mihajlu Markoviću u holu zgrade Savezne skupštine. Istog dana, tokom demonstracija nazvanih “Stop fašizmu”, poginuo je jedan policajac, a zatim je uhapšena 131 osoba, među kojima i lider SPO, koji je brutalno pretučen. Nakon 45 dana provedenih u Centralnom zatvoru, posle protesta domaće i svetske javnosti Drašković je oslobođen jer je predsednik Slobodan Milošević kome je Ivica Dačić bio potparol, upravo tog 45-og dana, saznao da je tadašnji lider opozicije prebijen u zatvoru.

  Dvadesettrogodišnji radikal Aleksandar Vučić, njegov kolega Goran Vesić iz DS-a i Socijalista Uroš Šuvaković prvi put postaju poslanici u Skupštini. Na mladima svet ostaje. Na Arkanovoj listi bili su jedan automehaničar iz Beograda po imenu Milorad Ulemek Legija i biznismen Milija Babović.

  Te godine bilo je i drugih poznatih ličnosti, kao što su Nikola Tesla i Ivo Andrić koji su se, zajedno sa nekoliko devojčica i dečaka, našli na novčanicama koje su svakog dana imale sve više nula, a sve manje vredele.

  Foto: Dragoljub Zamurović / 4. avgust 1993. godina

  Ne razumem se u berze, obveznice i druge novčane transakcije, ali znam da se 26. februara 1990. godine u Beogradu dogodilo nešto vrlo značajno za ljude koji se time bave jer su me pozvali da snimim taj trenutak.

  Na tabli piše „kursna lista broj 1 formirana 26.02.1990. godine“, a naslov je „Obveznice“. Moguće da su tad krenuli sa trgovanjem hartijama od vrednosti. Malo sam čeprknuo po internetu i našao da je 16.2.1990. osnovana Komisija za hartije od vrednosti koja se bavi funkcionisanjem HoV na nivou države. Prethodno je 1.1.1990. uveden konvertibilni dinar.

  Autor teksta i fotografije: Dragoljub Zamurović

  Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije KOLUMNA

  Putovanje kroz očaj sa Vanjom Đurić

  Znate li kako jedan nežan, tanan glasić, molećivo „nemojte molim vas“ može da zagrmi? Da li znate koliko znači, kad vas neko tlači, uperen pogled žene koja odašilje svu svoju snagu i […]