FEST počinje 25. februara; Kustendorf odložen

Categories KULTURA, SrbijaPosted on

Jubilarni 50. Međunarodni filmski festival – FEST biće održan od 25. februara do 6. marta 2022. godine u Beogradu. Slogan festivala glasi „Novi hrabri svet“ i predstavlja igra rečima u odnosu na slogan prvog FEST-a održanog 1971. godine koji je glasio „Hrabri novi svet“.

U okviru programa premijerno će biti prikazano više od 80 filmova u različitim programskim selekcijama, a projekcije će biti održane u 12 bioskopskih sala širom Beograda, piše FCS.

– Veliko je zadovoljstvo organizatora što će na FEST-u biti prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnija svetska festivala u Кanu i Veneciji prošle godine – film Titan, rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik je Zlatne palme u Кanu, film Događaj (Happening), rediteljke Odri Divan, zaslužio je nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji – dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, na otvaranju 50. FEST-a 25. februara u Кombank dvorani, biće prikazan film Strahinja Banović, reditelja Stefana Arsenijevića.

– Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade među kojima se ističe Кristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Кarlovim Varima, kao i nagrade za najboljeg glumca (Ibrahim Кoma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu – navodi Filmski centar Srbije u saopštenju.

Nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena reditelju Emiru Кusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Povodom jubilarnog 50. izdanja našeg festivala, Pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju postojanja FEST-a.

Odložen „Kustendorf“

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, koji je bio zakazan za 22. januar, zbog najnovijeg rasta broja inficiranim virusom korona odložen je za maj, saopštili su organizatori.

– To je bila teška odluka, ali smatramo da u sadašnjim epidemiološkim uslovima, sa porastom broja zaraženih, kako u Srbiji tako i u čitavom svetu, ne bi bilo bezbedno organizovati susret više stotina filmskih stvaralaca, umetnika, zaposlenih, volontera, prijatelja i ljubitelja filma. Takođe, stalne promene pravila i propisa koji se odnose na putovanja i karantin u različitim zemljama iz kojih dolaze naši gosti pretile su da nam onemoguće da organizujemo Kustendorf 2022, onako kako je zamišljen – navodi se u saopštenju Festivala.

Tačan datum održavanja 15. Kustendorfa u Drvengradu na Mokroj Gori nije saopšten.

blank

IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *