• Forbs Srbija: Firmi iz Novih Banovaca koja je na listi sankcija SAD neto dobit skočila 28.000 odsto

  Firma Soha Info iz Novih Banovaca prošle godine ostvarila je jedan od najboljih rezultata u privredi Srbije, imala je rast neto dobiti od neverovatnih 28.000 odsto, preneo je danas Forbs Srbija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Forbs Srbija: Firmi iz Novih Banovaca koja je na listi sankcija SAD neto dobit skočila 28.000 odsto

  Dobit iz 2022. od 4,49 miliona, prošle godine uvećana je na 1,27 milijardi dinara ili više od 10 miliona evra.

  Ukupni prihodi firme su skoro desetostruko skočili i povećani su sa 737 miliona na 7,26 milijardi dinara, dok su ukupni rashodi skočili sa 731 milion dinara na 5,76 milijardi.

  Poseban ugao celoj priči daje to što je Soha Info, krajem februara dospela na listu sankcija SAD zbog Rusije. Na listi se našao i vlasnik firme Dragan Dragaš.

  Provera u registru Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija pokazuje da je Soha Info i dalje u njihovoj evidenciji.

  Navodi se da je to pravno lice označeno jer posluje ili je poslovalo u sektoru ruske ekonomije koji podržava rusku vojnoindustrijsku bazu. Na listi iz istog razloga i dalje je i Dragaš.

  Soha Info osnovana je u junu 2022, a prošle godine imala je dva zaposlena i registrovana je za računarsko programiranje. Firma praktično ne posluje na domaćem tržištu i poslovni prihodi joj dolaze isključivo iz inostranstva.

  Ono što se s tim u vezi može videti u dokumentaciji koja prati finansijski izveštaj jeste da je prošle godine prihod od prodaje proizvoda i usluga ove firme bio –nula.

  Prihodi su došli od prodaje robe na inostranom tržištu, u ukupnom iznosu od 7,25 milijardi dinara, a nabavna vrednost prodate robe bila je 5,03 milijarde dinara.

  Ova IT firma imala je i snažan skok troškova transporta robe kupcima, sa 816.000 dinara u 2022. na 278,6 miliona dinara u prošloj godini. Takođe, pojavili su se prvi put troškovi špedicije i troškovi skladištenja u inostranstvu.

  Značajno su se uvećale i zalihe kompanije, sa 240,4 miliona, na 1,52 milijarde dinara.

  U robi u magacinima, Soha Info je u 2023. imala 33,8 miliona dinara, a u robi u tranzitu još 21,9 miliona.

  Mnogo veća vrednost leži u avansima koji su plaćeni za robu i usluge u inostranstvu. Avansi su vredeli 1,12 milijardi dinara od čega je najviše otišlo tajlandskoj firmi Lenitor company.

  Za usluge u inostranstvu plaćeni su avansi od 340,8 miliona dinara, najvećim delom britanskoj firmi Achieve Trade LTD.

  S obzirom na to da je na listu sankcija Soha info dospela zbog poslovanja sa Rusijom, očekivano je bilo da se ruske firme pojavljuju u finansijskoj dokumentaciji.

  Od kupaca u inostranstvu, Soha je na kraju prošle godine potraživala 1,13 milijardi dinara dok je u 2022. taj iznos bio 140 miliona.

  Najviše novca potražuje od ruske firme Imkotrade LTD INN. Slede češki Interclouds i ruska Bitteria OOO INN (firma koja je, takođe, na listi sankcija SAD).

  Soha Info na kraju prošle godine imala je primljene avanse u iznosu od 141,2 miliona dinara od ruske firme Protechmarket LTD i nemačke Aurora KG.

  Utrostručen je dug dobavljačima u inostranstvu sa 331,8 miliona na milijardu dinara.

  Četiri najveća dobavljača po iznosu obaveza bili su Food Express gmbh iz Nemačke, Gstar Information Technology, Achieve Trade i Adata Technology.

  Na listi američkih sankcija našle su se i kompanije Goodforwarding, Kominvex i Research and Development Company TR Industries.

  Firmi Goodforwarding oduzet je PIB dok je Research u međuvremenu promenio ime u Onderon systems, ali finansijski izveštaj ove kompanije za 2023. još nije objavljen.

  Kominvex imao je slabiju godinu. Neto dobit kompanije u 2023. pala je sa 171,9 na 102,5 miliona dinara. Ova firma ne posluje isključivo sa inostranstvom, ali je tamo ostvarila više od 99 odsto prodaje.

  Finansijski izveštaj za 2023. firme Conex, koja se našla na listi sankcija EU, takođe još nije objavljen.

  U pokušaju da proverimo ko su kompanije s kojima posluje Soha Info, pretraga na internetu za Adatu „izbacuje“ da je tajvanski proizvođač poluprovodničkih čipova.

  Tri ruske firme Protechmarket, Bitteria i Imkotrade su po opisu na njihovim sajtovima veletrgovci kompjuterskom i kancelarijskom opremom. Za tajlandski Lenitor na sajtu stoji da je veletrgovac tekstilom, odećom, igračkama i asesoarom.

  Achieve trade se ne navodi u britanskom registru, ali postoji istoimena firma iz nekadašnje britanske prekomorske teritorije Hongkonga. U opisu sajta koji sada ne radi navodi se da se bave rešenjima za IT infrastrukturu.

  Kada je reč o Gstar Information Technology, pod ovim imenom se ne pojavljuje nijedna firma, ali postoji Gstar Technology iz Kine koji proizvodi LED rasvetu. Za ostale firme bilo je teško potvrditi da su zaista one koje se pojavljuju u finansijskom izveštaj

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem