• Gak: Predviđeno je 50 miliona dinara za dug od pre 14 godina

  U budžetu za ovu godinu predviđeno je 50 miliona dinara za Rajfajzen banku, za presudu od pre 14 godina, saopštio je predsednik opštine Inđija Vladimir Gak na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta kada su odbornici razmatrali i usvojili opštinski budžet.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gak: Predviđeno je 50 miliona dinara za dug od pre 14 godina
  Foto: IN Medija

  Podsetimo da je krajem 2022. godine stigla presuda po kojoj opština Inđija mora da plati 700 miliona dinara Rajfajzen banci.

  Reč je o presudi iz 2010. godine, odnosno drugostepene presude Privrednog apelacionog suda u Beogradu kojom je 2019. godine naloženo da je Opština Inđija dužna da u roku od 8 dana plati 1.358.433,15 evra.

  Tu inforamciju prvi put je saopštila lokalna samouprava 9. januara 2019 godine kada je navedeno da dug mora da se plati do 12. januara te godine.

  Obzirom da je rok za plaćanje 12. januar, Opštini Inđiji preti ozbiljna finansijska kriza zbog potencijalne blokade računa. To znači da prestaje sa normalnim funkcionisanjem celokupan sistem opštine: od redovnih aktivnosti javnih preduzeća do nabavke lekova i potrošnog materijala za Dom zdravlja, funkcionisanje predškolske ustanove, socijalnih davanja, zarada… – saopšteno je, između ostalog.

  Četiri godine nakon toga, predsednik opštne Inđija je na sednici lokalnog parlamenta rekao da je stigla presuda po kojoj Opština mora da plati Rajfajzen banci 700 miliona dinara. Predstavnici vlasti u Inđiji su bili u obavezi da novac uplate u prvim danima januara.

  Međutim, razogovarano je sa predstavnicima banke gde je, kako je u martu prošle godine tvrdio Gak,  dogovoreno da se isplata duga odloži.

  Znate kako sam se izborio da još uvek ne platimo ništa? Tako što sam molio, preklinjao tačnije direktor Inđija puta (Marko Gašić) i ja. Molili i preklinjali. A sad zamislite šta znači moliti i preklinjati nekoga koga baš briga, koji se zove Rajfajzen banka. I znate koliko oni imaju emocija prema našem preklinjanju, šta ih briga. Neće oni blokirati račun Inđija puta već osnivača, Opštinu Inđija. Biće blokirano sve.– kazao je tada Gak.

  Do blokade opštinskog računa ipak nije došlo jer je  prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu, prvi čovek opštine Inđija rekao da je predviđeno 50 miliona dinara kako bi se deo duga uplatio Rajfajzen banci.

  Tužba protiv nekadašnje JP „Direkcija za izgradnju opštine Inđija“ (JP Inđija put) pokrenuta je još 2013. godine od strane Rajfazen banke, da bi se tužbenom zahtevu 2016. godine pridružila i kompanija „Montera“ koja je bila izvođač radova.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  JKP Vodovod: Razumite nas

  Iz inđijskog Vodovoda odbili su za IN Medija da odgovore na kojim lokacijama su postavljene cisterne sa pijaćom vodom, odgovor na pitanja našeg portala odbili su da daju direktor preduzeća […]