• Govor mržnje sve češća pojava, odgovornost je na odraslima

  Danas je Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, koji se širom sveta obeležava po prvi put. – Više od polovine mladih u Srbiji doživelo je neprijatnosti na internetu a istraživanja pokazuju i da govor mržnje kontinuirano raste u javnom prostoru, a samim tim i u medijskim sadržajima – upozorila je Američka agencija za medjunarodni razvoj. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Govor mržnje sve češća pojava, odgovornost je na odraslima

  Danas je Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, koji se širom sveta obeležava po prvi put.

  – Više od polovine mladih u Srbiji doživelo je neprijatnosti na internetu a istraživanja pokazuju i da govor mržnje kontinuirano raste u javnom prostoru, a samim tim i u medijskim sadržajima – upozorila je Američka agencija za medjunarodni razvoj.

  Kako navode, „svako može imati ulogu u sprečavanju govora mržnje“, ali ističu da je prava odgovornost na “roditeljima, bakama, dekama, nastavnicima i ostalim odraslim članovima društva da usmere decu i nauče ih prihvatanju različitosti“.

  Govor mržnje je: „svaka vrsta komunikacije u govoru, pisanju ili ponašanju, koja napada ili koristi pežorativni ili diskriminatorni jezik u odnosu na osobu ili grupu na osnovu toga ko su, drugim rečima, na osnovu njihove vere, etničke pripadnosti… (Ujedinjene Nacije)

  Deci je od najranijeg uzrasta potrebno pružiti lični primer i pokazati “kako je u redu i kako nije u redu ponašati se”, rekla je povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje psihološkinja Ana Mirković, koautorka Priručnika medijske informacione pismenosti za roditelje.

  – Kako govorimo, ponašamo se, komentarišemo u kući, koje medije konzumiramo – stvara u dečjim glavicama predstavu o svetu, grupama ljudi, pojedincima i klinci tada grade stavove i mišljenje na osnovu naših primera, koji će imati uticaj na njih čitav život. Zato hajde da budemo dobar primer deci i da zajedno gradimo govor ljubavi kao najbolji lek za govor mržnje – zaključila je Mirković.

  Ujedinjene nacije ustanovile su 18. jun za dan u kome će se svi zajedno boriti protiv govora mržnje, kako u tradicionalnim medijima ili društvenim medijima i mrežama, tako i u svakodnevnom “offline” životu, nakon što su brojna istraživanja pokazala da je on u velikom porastu.

  Tim povodom napravljen je i haštag za poromociju na društvenime medijima #notohate.

  Radovan Nikolić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]