• Grupa nevladinih organizacija zatražila hitnu smenu Martinovića

  Grupa nevladinih organizacija zatražila je danas hitnu smenu ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića, „kao jedini prihvatljiv i civilizovan ishod njegovog skandaloznog nastupa u Skupštini“. – Služeći se fašistoidnom retorikom i dehumanizacijom političkih protivnika, Martinović je, suprotno Ustavu i svim zakonima Srbije, pozvao na diskriminaciju velikog broja građana, poručujući da oni koji nemaju […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Grupa nevladinih organizacija zatražila hitnu smenu Martinovića

  Grupa nevladinih organizacija zatražila je danas hitnu smenu ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića, „kao jedini prihvatljiv i civilizovan ishod njegovog skandaloznog nastupa u Skupštini“.

  Služeći se fašistoidnom retorikom i dehumanizacijom političkih protivnika, Martinović je, suprotno Ustavu i svim zakonima Srbije, pozvao na diskriminaciju velikog broja građana, poručujući da oni koji nemaju decu nisu jednako vredni i ne mogu da imaju jednaka prava kao oni koji jesu roditelj. – stoji u zajedničkom saopštenju nevladinih organizacija.

  Dodale su da član Vlade ne sme da bude neko ko otvoreno zagovara podelu na građane prvog i drugog reda i ko je, zarad bilo kojih interesa, spreman da zalazi u najintimnije sfere ličnog života građana i „zagađuje ih najmračnijim ideološkim otpadom“.

  One su ocenile da je nastup Martinovića „flagrantan“ primer nasilja koje se generiše u najvišim državnim institucijama i iz njih preliva na celo društvo, ali i da je najjasniji odgovor na pitanje zašto građani već mesecima protestuju protiv nasilja širom Srbije.

  U svetlu nedavnog masovnog ubistva u školi, dodatno je uznemirujuća činjenica da je Martinović ne samo ministar, nego i univerzitetski profesor, odnosno neko ko kroz obrazovni sistem utiče na formiranje generacija mladih ljudi i društvenih vrednosti koje oni usvajaju. – stoji u saopštenju.

  Nevladine organizacije osudile su i odsustvo reakcije predsednika Skupštine Vladimira Orlića na „Martinovićevo vređanje poslanika i građana Srbije i narušavanje ugleda i dostojanstva parlamenta“.

  Saopštenje su potpisali Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar prava, Centar savremene politike, Crta, Evropski pokret u Srbiji, Građanske inicijative, Inicijativa za ljudska prava, Otvoreni parlament, Partneri Srbija, RERI-Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, SHARE fondacija, Slavko Ćuruvija fondacija i Yucom-Komitet pravnika za ljudska prava.

  Izvor: Beta

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija