• ICR: Novi tretman uništava tumore glave i vrata

  Naučnici su otkrili da novi način lečenja raka može ukloniti tumore glave i vrata kod neizlečivih pacijenata, piše Gardijan. U značajnom ispitivanju koktel imunoterapije iskoristio je sopstvene ćelije pacijenta da „ubije“ ćelije raka i povećao broj preživljavanja kod obolelih, saopštava Institut za istraživanje raka ICR. Jedan pacijent za koga se očekivalo da će umreti pre […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  ICR: Novi tretman uništava tumore glave i vrata

  Naučnici su otkrili da novi način lečenja raka može ukloniti tumore glave i vrata kod neizlečivih pacijenata, piše Gardijan. U značajnom ispitivanju koktel imunoterapije iskoristio je sopstvene ćelije pacijenta da „ubije“ ćelije raka i povećao broj preživljavanja kod obolelih, saopštava Institut za istraživanje raka ICR.

  Jedan pacijent za koga se očekivalo da će umreti pre četiri godine, istakao je kao nešto “neverovatno” trenutak kada su ga medicinske sestre pozvale, posle nekoliko nedelja od kada se pridružio studiji i saopštile mu da je tumor “potpuno nestao”. U pitanju je penzioner star 77 godina. Sad je bez znakova tumora, i prošlu nedelje je proveo na krstarenju sa suprugom.

  Naučnici su otkrili da kombinacija lekova “nivolumaba” i “ipilimumaba” dovodi do smanjenja veličine tumora kod neizlečivo obolelih od raka glave i vrata. Kod nekih je tumor potpuno nestao, a lekari su zaprepašćeni otkrivši da znakova bolesti nema.

  Ova kombinacija dva imunoterapijska leka mogla bi se pokazati kao efikasno novo oružje u borbi protiv nekoliko oblika uznaredovalog raka, smatraju stručnjaci. Rezultati ranijih ispitivanja kombinacije lekova ukazivali su na slične rezultate terminalno obolelih od kancera bubrega, kože i creva.

  Osim toga što je povećala šanse za preživljavanje pacijenata, imunoterapijski tretman izazvao je manje nuspojava u poređenju sa iscrpljujućom hemioterapijom koja se koristi u lečenju pacijenata sa uznapredovalom bolešću. -piše Gardijan.

  – Rezultati ispitivanja faze tri, u koje je bilo uključeno gotovo 1.000 pacijenata s rakom glave i vrata čije se stanje smatralo neizlečivim, rani su i ne toliko statistički značajni, ali su ipak klinički značajni – navode iz ICR-a. Uz to, sapštili su, pojedini pacijenti živeli su mesecima ili godinama duže i imali manje nuspojava.

  Kod 12.000 ljudi u Velikoj Britaniji godišnje se dijagnostikuje rak glave i vrata, mnogima u poodmakloj fazi bolesti, te se pojavila potreba za manje invanzivnom i „prijatnijom terapijom“ koja bi ih održala duže u životu. Kada je Barry Amrosu dijagnostikovan rak grla, rečeno mu je da se proširio na pluća i da mu je palijativna nega jedina opcija. Njemu je tada ponuđeno učešće u studiji koja mu je spasila život. U roku od osam nedelja od početka lečenja, snimci su pokazali da mu je tumor iskorenjen.

  – Kada su su me sestre pozvale i rekle da je posle dva meseca lečenja, tumor u mom grlu nestao potpuno, to je bila neverovatna informacija. U plućima je još bilo tragova bolesti ali je informacija bila neverovatna. – kazao je on.

  Nakon toga usledila je hemioterapija potom i operacija, trenutno nema tragova o bolesti, prenosi Gardijan.

  Rezultati ispitivanja pokazuju da kombinacija imunoterapije ima visoku stopu uspeha kod pacijenata koji su imali visok nivo „PD – L1“ imunološkog markera. Stope preživljavanja kod osoba s visokim nivoom “PD-L1”, koje su primile koktel imunoterapije, bile su najveće ikada prijavljene u prvom terapijskom ispitivanju raka glave i vrata. Pacijenti su u proseku živeli tri meseca duže od onih na hemioterapiji. Srednja vrednost kod ovih pacijenata bila je 17,6 meseci, što je najveći prosek ikada zabeležen u ovoj grupi pacijenata.

  Foto : Pixabay

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H