Inđija: U Planu razvoja opštine besplatni udžbenici i Fond za nadarenu decu

Categories Inđija, NOVOPosted on

Radna grupa za izradu Plana razvoja opštine Inđija za period 2023. – 2029. organizovala je javnu raspravu koja je trajala od 1. do 15. maja ove godine.

Otvoreni sastanak je održan 11. maja u zgradi Opštine a na sastanku su bili članovi Radne grupe Dragan Surla, Tanja Pjevac, Dragan Ibročić, Nadežda Marinković, Ljubica Galčić, Nikola Došen, Jelena Dukić i Ivana Babin. Građani Inđije nisu prisustvovali otvorenom sastanku.

Ipak, Radnoj grupi stu stigle primedbe putem elektronske pošte od resornog Pokrajinskog sekretarijata ali i opozicionog odbornika u Skupštini opštine Inđija.

Šta je prihvaćeno?

Članovima Radne grupe su dostvljene od Pokrajinskog sekretarijata za reionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Pokrajinski sekretarijat je, između ostalog,  ukazao da Opština Inđija prilikom izrade Plana razvoja konsultovala Smernice za izradu planova razvoja jedinice lokalne samouprave izrađene od strane Stalne konferencije gradova i opština kao i resornog pokrajinskog sekretarijata.

Kada je reč o ostalim primedbama koje su poslate elektronskom poštom, na adresu Radne grupe stigle su primedbe odbornika Strahinje Jovanovića.  

Jovanović je predložio da se formiraju industrijske zone sa parcelama manje površine koje bi bile pogodne za inđijske male privrednike i preduzetnike. Radne grupa nijhe prihvatila pomenuti predlog obrazlažući da je isti obrađen kroz meru “Razvoj i inapređenje konkurentne, ekološke i socijalno održive privrede.

Odbornik Jovanović je predložio i da se formiraju novi blokovi naselja namenjeni za porodično stanovanje sa placevima za mlade bračne parova kao što je to već bio slučaj pre 15 godina. Radna grupa je prihvatila ovaj predlog. Takođe prihvaćen je i predlog da se u Plan razvoja doda “jačanje zemljoradničkih zadruga”.

Jedan od predloga je bio i da se kompletno pošume industrijske zone ali članovi Radne grupe smatraju da je kroz meru u oviru Plana razvoja “Unapređenje šumskih ekosistema” to već obrađeno.

S druge strane, Radna grupa je prihvatila predlog da se iz opštinskog budžeta funansira kupovina udžbenika za sve razrede osnovnih škola. Takođe prihvaćen je i predlog da se osnuje Fond za nadarenu decu iz oblasti obrazovanja, umetnosti, kulture i sporta.

Radna grupa je prihvatila i predlog da se mladim preduzetnicima omogući neka vrsta subvencije. Odlučeno je da se subvencije omoguće putem konkursa koje će raspisati Opština Inđija.

M. B. (IN Medija)

PROČITAJTE JOŠ:

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *