• Inđija: Zabrinjavajući trend smanjenja broja sednica lokalnog parlamenta

  Iako Opštinsko veće u Inđiji redovno priprema materijal za sednicu lokalnog parlamenta, odbornici u Skupštini opštine Inđija, koji razmatraju i usvajaju odluke veća, se sve ređe sastaju, pokazuje analiza IN Medije.  U odnosu na prvu polovinu prošle godinu, broj sednica lokalnog parlamenta je u 2023. godini prepolovljen. Pored toga, prilikom zakazivanja poslednje sednice, predsednik Skupštine […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Zabrinjavajući trend smanjenja broja sednica lokalnog parlamenta

  Iako Opštinsko veće u Inđiji redovno priprema materijal za sednicu lokalnog parlamenta, odbornici u Skupštini opštine Inđija, koji razmatraju i usvajaju odluke veća, se sve ređe sastaju, pokazuje analiza IN Medije. 

  U odnosu na prvu polovinu prošle godinu, broj sednica lokalnog parlamenta je u 2023. godini prepolovljen.

  Pored toga, prilikom zakazivanja poslednje sednice, predsednik Skupštine opštine Inđija je bio vrlo blizu da prekorači Zakonski rok od 90 dana. Sednica je zakazana 24 sata pre isteka zakonskog roka.

  Opozicija u Inđiji smatra da lokalna vlast time pokazuje neodgovornost u vođenju Skupštine i nepoštovanje prema instituciji kakva je Skupština opštine kao najviši organ Opštine.

  Za koga se priprema materijal?

  Zakon o lokalnoj samoupravi, ali i Poslovnik o radu Skupštine opštine Inđija sadrže odredbu koja propisuje da se sednice skupštine sazivaju po potrebi, a najmanje jednom u tri meseca

  Međutim, analiza IN Medije pokazuje da je broj održanih sednica lokalnog parlamenta znatno opao u ovoj godini, dok je rad Opštinskog veća ostao relativno nepromenjen

  Od januara do juna 2022. godine članovi Opštinskog veća u Inđiji su održali ukupno sedam sednica. U tom periodu, održano je šest sednica Skupštine opštine Inđija na kojoj su se razmatrale i usvajale odluke Opštinskog veća.

  Sličan broj održanih sednica lokalnog parlamenta je bio i godinu dana pre toga, kada je do kraja jula 2021. godine održano šest dok je osam bilo sednica Opštinskog veća.

  Do kraja jula ove godine, članovi veća su se sastali takođe osam puta ali je znatno manje održanih sednica lokalnog parlamenta, svega dve.

  Takav trend, prema mišljenju naših sagovornika, ukazuje na neodgovornost lokalne vlasti prema vođenju Skupštine kao i nepoštovanje institucije koja predstavlja najviši organ opštine.

  Nepoštovanje institucije

  Poslednja sednica Skupštine opštine Inđija je dodatno alarmirala deo javnosti koji prati rad lokalnog parlamenta jer je bila zakazana 24 sata pre isteka zakonskog roka od 90 dana.

  Naime, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko se sednica ne zakazuje u roku od tri meseca od prethodne, postoji mogućnost da Vlada, na predlog nadležnog ministarstva ili organa teritorijalne autonomije, raspusti skupštinu opštine.

  Ukoliko se sednica ne zakaže u roku od tri meseca od održavanja prethodne, postoji mogućnost da Vlada, na predlog ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave ili nadležnog organa teritorijale autonomije, raspusti skupštinu opštine. U tom slučaju Vlada mora da utvrdi postojanje ovog ili drugog zakonom propisanog razloga, i ozbiljne probleme u funkcionisanju Skupštine opštine koji onemogućuju njeno funkcionisanje kako bi se na osnovu toga moglo utvrditi da li građani mogu da ostvaruju svoje pravo na lokalnu samoupravu, što je potvrdio i Ustavni sud. Ako utvrdi postojanje zakonskih uslova, Vlada ima mogućnost da raspusti skupštinu opštine,nakon čega predsednik Narodne skupštine raspisuje lokalne izbore, a Vlada još i imenuje privremeno telo koje čini predsednik i četiri člana koji do izbora novih organa obavljaju tekuće i neodložne poslove. – objašnjava za IN Medija advokat Danilo Krivošija.

  Predsednik Skupštine opštine je sednicu zakazao 19. juna 2023. godine dok je zakonski rok bio 20.06.2023. godine, dan pre isteka roka. Pored opravdane bojazni od potencijalnog raspuštanja saziva, otvorilo se i pitanje odgovornosti lokalne vlasti prema građanima i demokratskim principima.

  „Ispada da se Skupština održava pro forme“ Božidar Sudžum

  Odbornik Božidar Sudžum iz opoziocione odborničke grupe Građanina objašnjava da građani putem opozicionih odbornika šalju svoja pitanja i zahteve prema nadležnim organima, ali da se odgovornost vlasti prema ovim zahtevima i dalje ostavlja po strani.

  Sudžum kaže da ovakvo ponašanje lokalne vlasti ukazuje da se sednice održavaju samo formalno, bez stvarne volje za otvaranjem skupštinske rasprave i odgovaranjem na važna pitanja

  Odbornička grupa Građanin načelno nije ukazivala na to, ali smo primetili da se zakonski rok zamalo prekršio i to je bio prvi put za našeg mandata da se tako nešto desilo. Svakako da bi, da se to desilo, ukazali javnosti da je rok prevaziđen i da će ispasti da se Skupština kao organ održava samo pro forme, jer svaki drugi smisao ovakvo ponašanje lokalne vlasti pitanje da li ima.- kaže Sudžum.

  Sa konstatacijom odbornika Sudžuma saglasan je i advokat Danilo Krivošija koji navodi da ovakva praksa lokalne vlasti u Inđiji jasno ukazuje da je reč o „onemogućavanju političkog delovanja“ opoziciji koja je u parlamentu.

  Pored toga, objašnjava naš sagovornik, reč je i o nepoštovanju institucija od strane predstavnika vlasti.

  Кakvu zamisao lokalna vlast ima kad to radi, to već ne znam, ali znam kakve posledice ima takva praksa. Pre svega, ona pokazuje neodgovornost u vođenju Skupštine, ali i nepoštovanje prema instituciji kakva je skupština opštine kao najviši organ opštine koji vrši funkcije lokalne vlasti. Na ovaj način se izbegava skupštinska rasprava i odlaže davanje odgovara na neka nezgodna pitanja.

  S druge strane, odbornik u Skupštini opštine Inđija Božidar Sudđum podseća da se i lokalni budžet  donosi sa zakašnjenjem

  Čak je i DRI napominjala u svom izveštaju mnoge propuste o budžetu koji donosi naša lokalna samouprava da ne konkretizujem, jer to ne čitaju oni koji bi najviše morali pa je epilog ovakav.

  Sagovornici IN Medija zaključuju da odgovornost vlasti prema građanima ne sme biti samo formalnost.  Lokalna samouprava mora biti istinski predstavnik interesa građana i obezbediti njihovo učešće u procesu donošenja odluka.

  Bez toga, kaže advokat Danilo Krivošija,  demokratija slabi, a građani ostaju uskraćeni za svoja temeljna prava.

  Ako me pitate za indivudualnu odgovornost, ja nažalost još uvek ne mogu da zamislim da neko odgovara zbog onemogućavanja političkog delovanja, a svesno odugovlačenje zakazivanja sednice skupštine upravo to predstavlja. –  zaključio je naš sagovornik.

  Kao što je inače običaj lokalne vlasti, i otvog puta su čitaoci našeg portala uskraćeni da pročitaju i mišljenje „druge strane“ a novinari IN Medije za odgovor na postavljeno pitanje.

  Predsednik SO Inđija Đorđe Dimić nije dao obrazloženje zbog čega se sednica lokalnog parlamenta sve ređe održavaju i pored činjenice da Opštinsko veće redovno zaseda. Na telefonske pozive našeg novinara Dimić se nije javljao danima.

  Miodrag Blečić (IN Medija)

  This article is produced within the project Back to Basics – Parliament as a Backbone for the Rule of Law that is financially supported by the European Union. The contents of this publication  are the sole responsibility of IN Medija and may in no way be taken to reflect the views of the European Union“.

  Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je  odgovorna IN Medija i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika