• Inđija: Od aprila prijavljivanje dece putem usluge e-Vrtić

  Prijavljivanje za ovogodišnji konkurs za upis dece u predškolsku ustanovu “Boško Buha” u Inđiji elektronskom putem na portalu e-Uprava počeće u aprilu, kao proteklih godina, potvrđeno je za IN Medija. Od ove godine, boravak dece u vrtićima u Inđiji je besplatan odlukom koju je usvojio lokalni parlament krajem prošle godine. Od 1. Januara boravak dece […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Od aprila prijavljivanje dece putem usluge e-Vrtić

  Prijavljivanje za ovogodišnji konkurs za upis dece u predškolsku ustanovu “Boško Buha” u Inđiji elektronskom putem na portalu e-Uprava počeće u aprilu, kao proteklih godina, potvrđeno je za IN Medija. Od ove godine, boravak dece u vrtićima u Inđiji je besplatan odlukom koju je usvojio lokalni parlament krajem prošle godine.

  Od 1. Januara boravak dece u vrtićima na teritoriji inđijske opštine je besplatan, odlukom lokalnog parlamenta od 30. decembra prošle godine.

  Upisom dece roditelji su u obavezi da svaki eventualni izostanak deteta opravdaju bez obzira što je vrtić besplatan, kazao je predsednik opštine Vladimir Gak

  – Ima onih roditelja koji su upisali decu u vrtić i gde jedan od roditelja po ceo dan sede na kafama. Takvim roditeljima ne predstavlja 4 hiljade dinara za vrtić, onda on bira kada će dete ići a kada neće. Za to vreme se neka druga deca nisu upisala. To sad neće biti moguće, svaki izostanak mora da se pravda.– rekao je Gak.

  On je istakao da vrtić jeste besplatan ali da su pooštreni kriterijumi, to potvrđuje i obaveštenje roditeljima koje je objavila PU „Boško Buha“ u kom ističu da će roditelji imati obavezu da redovno i blagovremeno pravdaju odsustvo deteta, kako ne bi bili prinuđeni da „ispisuju decu koja izostaju a čiji roditelji nisu blagovremeno opravdali odsustvo deteta i kako bi sprečili  „čuvanje“ mesta za decu koja neopravdano izostaju.“

  Prijavljivanje za ovogodišnji konkurs za upis dece u predškolsku ustanovu “Boško Buha” u Inđiji elektronskom putem na portalu e-Uprava počeće u aprilu, kao proteklih godina, potvrdili su iz ove ustanove za IN Medija.

  Ptrijavljivanje na portalu e-Uprava počelo za većinu gradova i opština

  Prijavljivanje za ovogodišnji konkurs za upis dece u predškolske ustanove elektronskom putem počele su na portalu e-Uprava početkom februara za većinu gradova I opština.

  Pomoćnica direktora Kancelarije za IT i e-Upravu Biljana Marić navodi da kao i prethodnih godina roditelji koji žele da podnesu zahtev za upis dece u predškolske ustanove to mogu da učine putem usluge e-Vrtić na portalu elektronske uprave.

  -Da bi to učinili neophodno je da bude registrovani na portal e-Uprave i prijavljeni. Potrebno je da koriste prijavu najnižim nivoom pouzdanosti, odnosno korisničkim imenom i pasvordom. Ukoliko poseduju mobilnu aplikaciju Consent ID ili kvalifikovani elektronski sertifikat mogu da koriste, ali nije neophodno –  rekla je Marićeva za Tanjug.

  Napomenula je da je prijava jednostavna, a odvija se u nekoliko koraka.

  -Od ukupno 158 predškolskih ustanova, odnosno gradova ili jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije, koji otvaraju svoje konkurse, trenutno je konkurs otvoren u 24 predškolske ustanove, spisak se može pogledati na portalu e-Uprave. Do kraja februara biće otvoren u još devet predškolskih ustanova – rekla je Marićeva.

  Prilikom korišćenja usluge e-Vrtić, kako je navela, automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rođenih Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju ta dokument prilikom upisa deteta niti da odlaze ni na jedan šalter.

  -Usluga e-Vrtić je namenjena roditeljima koji su državljani Republike Srbije, a pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin. Za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju ili decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite predškolska ustanova je u mogućnosti da prihvati prijavu elektronskim putem, ali je potrebno je da roditelji podnesu relevantnu dokumentaciju kojom dokazuje navedeni status lično u predškolsku ustanovu – navela je Marićeva.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija