• Inđija: Opozicija se još uvek ne izjašnjava o predstojećim lokalnim izborima

  Čeka se odluka „centrale“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Opozicija se još uvek ne izjašnjava o predstojećim lokalnim izborima
  Foto: IN Medija

  Predstavnici opozcije u Inđiji još uvek nisu doneli odluku o eventualnoj koaliciji za predstojeće lokalne izbore koji nas uskoro očekuju, saznaje IN Medija.

  Iako se pregovori o zajedničkom izlasku vode već duže vreme, niko od predstavnika opozcije nije mogao da potvrdi da li će biti koalicije ili ne.

  Ono što je izvesno, to je da će odluka biti doneta na “višim instancama” odnosno u centralama političkih stranaka.

  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je u sredu raspisala izbore za odbornike Skupštine Beograda za 2. jun nakon što su bez dogovora prekinuti razgovori vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova kroz implementaciju preporuka ODIHR.

  Opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ i NADA tražile su da istog dana budu održani lokalni izbori i u onim mestima u Srbiji u kojima se nije glasalo 17. decembra prošle godine, ali taj zahtev nije prihvaćen.

  Kako su preneli mediji, redovni izbori ove godine treba da budu održani u ukupno 88 gradova i opština, među kojima je i 17 gradskih opština u Beogradu, a prema slovu zakona najraniji termin je nedelja, 9. jun.

  Da bi lokalni izbori u 88 gradova i opština bili održani sedam dana ranije, kad i beogradski, neophodno je da bude izmenjen član 35 Zakona o lokalnim izborima, koji predviđa da se odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 120 dana, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika.

  Predstavnici opozcicionih stranaka koje imaju opštinske odbore u Inđiji još uvek ne mogu da potvrde da li će se izlaziti i na lokalne izbore u opštini Inđija kada oni budu raspisani.

  Predsednik OO Narodnog pokreta Srbije, Radovan Grković je u razgovur sa novinarom IN Medija rekao da će konačan stav te stranke biti poznat nakon sastanka regionalnog i pokrajinskog odlbora.

  Još uvek ne mogu da potvrdim da li izlazimo na izbore ili ne. Bilo je pregovora sa drugim opozicionim strankama u Inđiji oko zajedničkog nastupanja na lokalnim izborima ali će konačna odluka biti poznata nakon što bude poznat stav centrale. – kratko je prokomentarisao Grković.

  Slično je izjavio i poverenik Demokratske stranke u Inđiji, Darko Ljubinković koji je rekao da iz centrale još nema odluke o eventualnom izlasku na lokalne izbore.

  Iako već duže vreme pregovaramo sa ostalim opozicionim strankama u Inđiji, još uvek nije doneta odluka o eventualnoj koaliciji. Opštinski odbor Demokratske stranke je bio inicijator razgovora ali naši prijatelji iz drugih opozicionih stranaka se još uvek nisu izjasnili. Pretpostavljam da svi čekaju konačnu odluku iz centrale, doduše i demokrate u Inđiji čekaju stav stranke. – kazao je Ljubinković.

  Podsetimo da su na izborima pre dve godine pradstavnici Stranke slobode i pravde i tadašnje Narodne stranke imali zajednički izborni štab koji se nalazio u prostorijama OO SSP Inđija.

  U međuvremenu je celokupno članstvo Narodne stranke prešlo u novu stranku – Narodni pokret Srbije.

  Na osnivačkoj skupštini opštinskog odbora Narodnog pokreta Srbijem, održanoj 16. marta,  su bili prisutni i predstavnici opštinskih odbora SSP-a, Srce, Demokratske stranke kao i Pokreta slobodnih  građana.

  I tada je rečeno da još nema dogovora oko zajedničkog izlaska na lokalne izbore u Inđiji ali da će svakako u narednom periodu i to biti tema razgovora predstavnika opozicije u opštini Inđija.

  Takođe, za IN Medija je potvrđeno da su u toku pregovori oko zajedničkog izlaska predstavnika OO SSP Inđija i OO Srbija centar -Srce.

  Nije još doneta zvanična odluka ali se nadam da će se saradnja nastaviti i na predstojećim lokalnim izborima. Nama je u interesu da izađemo zajedno iako nam ne treba odluka centrale i na izbore možemo izaći i sami. – kazao je Živko Janković za IN Medija.

   

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika

  GG „Inđija i ti“ u akciji povodom Dana planete

  U susret današnjem Danu planete zemlje, preko 50 aktivista i aktivistkinja Grupe građana “Inđija i ti” u subotu 20. aprila očistilo je okolinu Jarkovačkog jezera i prikupilo 103 džaka […]