• Informacije o nacionalnim manjinama nisu od javnog interesa za lokalnu vlast

  Opština Inđija je u maju raspisala konkurs za finansiranje medija koji doprinose nepristasnom, pravovremeno i potpunom informisanju svih rađana Inđije za koji je opredeljeno 25 miliona dinara. Od maja do oktobra razmatrani su podneti projekti i zaključeno da šidska televija dobije 12 od 25 miliona dinara od ukupnog novca za medije. I to 6 za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Informacije o nacionalnim manjinama nisu od javnog interesa za lokalnu vlast

  Opština Inđija je u maju raspisala konkurs za finansiranje medija koji doprinose nepristasnom, pravovremeno i potpunom informisanju svih rađana Inđije za koji je opredeljeno 25 miliona dinara. Od maja do oktobra razmatrani su podneti projekti i zaključeno da šidska televija dobije 12 od 25 miliona dinara od ukupnog novca za medije. I to 6 za program regionalne televizije i isto toliko za program Radio televizije Inđije koja je od 2015. godine u vlasništvu Aleksandra Vinčića kao i već pomenuta regionalna televizija. Pored toga novac su dobili novosadski mediji za izveštavanje iz Inđije ali i medij koji je registrovan 9 dana nakon raspisivanja konkursa lokalne samouprave.

  Pogađate, IN Medija nije dobila ni dinar iz budžeta građana.

  IN Medija se na konkurs javila, opet, ovog puta sa projektom o nacionalnim manjinama i multikulturalnosti koja postoji na području opštine. Glavna ideja je bila da se čitaocima približi kultura i tradicija nacionalnih manjina. Obzirom da su za novembr raspisani izbori za članove nacionalnih saveta 23 manjine u Srbiji, ovo je bio jedan načina za približavanje „manjinskih – većinskim“.

  Lokalna samouprva očito ne mari za probleme i potrebe nacionalnih manjina.

  Kako bi Vam to približila?

  Recimo, znate li da je opština Inđija 34 hiljade puta (34.000 PUTA) više novca opredselila za hranu i piće predsednika opštine nego za obrazovanje i lečenje Roma u Inđiji? Niste, i cilj je da ne saznate.

  Foto: Ulica Vojvode Stepe

  Da li ste znali da katolička crkva ima velik problem na relaciji lokalna samouprava – biskupija Sremska u vezi sa renoviranjem objekta koji je spomenij kulture i koji je kao takav naveden u Planu detaljne  regulacije. Crkveni dom (prostor „Geoberze“) u samom centru Inđije iako je ograđen i spreman za rekonstrukciju, radovi ne otpočinju ali se katoličkoj crkvi naplaćuje uzurpacija prostora.

  Da li ste znali, i kako to da niste, da ukrajinska nacionalna manjina u Inđiji postoji i funkcioniše 135 godina a da se lokalna vlast, nakon gotovo veka i po suživota, nije priključila skupljanju pomoći za Ukrajinu nakon ruske invazije na ovu zemlju. Kako to da ne znate, da predstavnici lokalne samouprave nisu prisustvovali manifestaciji Festival ukrajinske kulture koji su održani u Inđiji tokom septembra.

  Da li ste znali da je nekada radio inđija imala emisiju na ukrajinskom i romskom jeziku, sada je više nema. Nema jer je izopštena uređivačkom politikom nakon privatizacije 2015. godine.

  Foto: „Festival ukrajinske kulture“ Inđija, septembar 2022. godine

  Konkurs na kom imaju prava da učestvuju svi mediji koji se nalaze u Registru medija a emituju svoj program ili plasiraju svoj sadržaj na teritoriji opštine Inđija imali su prava da učestvuju sa jednim projektom sa maksimalnom visinom budžeta od 6 miliona dinara. I gle čuda, Sremska televizija i njena sestrinska firma Radio televizija Inđija na ovom konkursu dobili su maksimalan iznos od 6 miliona dinra.

  Što ukupno čini 12 miliona dinara ili nešto manje od polovine ukupnog budžeta građana opredeljenog za informisanje.

  Foto: TC „Sloboda“ prostor nekadašnje Radio televizije Inđija

  Tako sam i mislila.

  Kada ste zadnji put slušali radio Inđiju, koga ste i šta tamo čuli? Infornmišete se kroz program ove medijske kuće? Znate li ikoga ko tamo radi?

  Da li ste ikada, i kako to da ne, pratili portal  Kapital info, čiji je urednik Dejan Tepavac. I da jeste, a znam da niste, ovaj portal bavi se kopiranjem vesti i sadržaja sa opštinskog sajta, bez ijednog slova napisanog iz sopstvenih saznanja i pitanja. Dakle, ovaj portal se ne bavi izveštavanjem nego kopiranjem vesti koje je sačinio neko drugi.

  Izdavač portala je istoimeno udruženje koje je osnovano 17 marta ove godine dok je kao medij, portal  registrovan 18. maja. Dva dana nakon registracije, Kapital info je na adresu opštine Inđija, Odeljenje za društvene delatnosti, poslao predlog projekta Upoznajte Inđiju, grad sporta, kulture, privrede i turizma„.

  Za kopiranje vesti ovaj portal dobio je 600.000 dinara Vašeg novca.

  Nakon konkursa, novac je iz opštinskog budžeta dodeljen  između ostalog i Novasadskoj televiziji i to 2,5 miliona dinara kao i udruženju „Putevi prirode, čije je sedište takođe u Novom Sadu a zakonski zastupnik Nikola Savić iz Subotice. Pomenuto udruženje mediji dovode u vezu sa Vladanom Stefanovićem, vlasnikom Televizije Subotica.

  Sve ove informacije su u skladu sa propisima lokalne samouprave o finansiranju medija, doprinose nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju svih građana Inđije, ali nisu u interesu lokalnih vlasti da znate. Bar ne da znate a da za to platite.

  Ko ne plati na drumu, plati na ćupriji.

   Pratite nas, ionako Vas ne košta ništa.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Pročitaj još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/kolundzija-postoji-realna-sansa-da-vlast-odustane-od-sufinasiranja-medija/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti