• Izabrani najgluplji izrazi koje se svakodnevno koriste u regionu

  Postoji mnoštvo poštapalica, uzrečica i poslovica koje se upotrebljavaju u svakodnevnom govoru, a za koje zapravo ne znamo ni šta znače, ni zašto se koriste u određenom kontekstu, jer na prvi pogled – nemaju baš mnogo smisla. Na tu temu pokrenula se i rasprava na hrvatskom Redditu koja je privukla pažnju Večernjem listu: „Izrazi koje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Izabrani najgluplji izrazi koje se svakodnevno koriste u regionu

  Postoji mnoštvo poštapalica, uzrečica i poslovica koje se upotrebljavaju u svakodnevnom govoru, a za koje zapravo ne znamo ni šta znače, ni zašto se koriste u određenom kontekstu, jer na prvi pogled – nemaju baš mnogo smisla.

  Na tu temu pokrenula se i rasprava na hrvatskom Redditu koja je privukla pažnju Večernjem listu: „Izrazi koje koristimo svakodnevno, a nemaju smisla“.

  Jedan reditor  je raspravu otvorio pitanjem: „Zašto se kaže ‘tri, četiri, sad’ za početak trke, takmičenja opklade… Pokušavam pronaći smisao toga, ali ne nalazim. Niti je 3 prvi broj, niti je 4 zadnji, Zašto ne počinje od 0 ili 1? ? Ili ako već počinje od 3 i ima 3 stupnja odbrojavanja, zašto ne ide 3, 2, 1? Ne razumem.“

  Brzo je stigao prvi komentar u kojem je jedan korisnik ponudio objašnjenje.

  Jedan, dva, jedan dva’ koristi se za isprobavanje ozvučenja. Pa je onda ‘tri, četiri, sad’ da ne bude zabune.-  Javio se još jedan i napisao da se 5 i 6 ne mogu koristiti jer se koriste za uzrečicu poput: „A on ni pet ni šest nego onu najružniju.“

  Druga izreka koja zbunjuje ljude jeste: „Spava kao beba“ – za mnoge je to poređenje suludo jer, kako kažu, njihova deca su se uvek budila, plakala, trzala se na svaki zvuk. „Niko ne spava gore od beba“, kažu. Ipak, gora je: „Spava kao zaklan“. „Kad god sam to koristio za naše dete, supruga bi poludela“, navodi jedan korisnik.

  „Šta se mora, nije teško“ – još jedna je uzrečica koju čujemo svakodnevno, a za mnoge „baš to što se mora uglavnom i jeste najteže raditi“. „Poenta je da tu nema izbora već to mora biti napravljeno“, objasnio mu je neko.

  „Glup ko noć“ je takođe dobio mesto na ovoj listi, kao i „prelivanje iz šupljeg u prazno“, kada je nesto beskorisno, jer „ako imaš tekućinu u šupljoj posudi, zar ti nije u interesu da ju prebacis u praznu?“.

  „Mislim da je tvoj zaključak upravo poenta tog izraza. Šuplje je pa je iscurilo, dakle nema smisla, ne vodi nigde.“

  Ipak, o pitanju korisnika koji je htio da zna zašto bajke i basne završavamo sa „čiča miča, gotova priča“ ekipa Reddita nije mnogo mozgala: „Samo zato što se rimuje“, kažu.

  Naslovna: Pixabay

  Izvor: N1 BiH

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije ZABAVA

  Humanitarni dečiji matine u subotu 28. oktobra

  Tinkerlab i Brainobrain Inđija u subotu 28.oktobra od 11 sati organizuje dečiji matine Diznijevih klasika a sav prikupljen novac od ulaznica biće uplaćen za lečenje mlade rumljanke Teodore. Cena […]