• Još 6 miliona evra za SPC

  Vlada Republike Srbije odlučila je da uplati još jednu, u nizu donacija, Srpskoj pravoslavnoj crkvi za “završetak radova na izgradnji i uređenju Spomen-hrama Svetog Save”. Kako piše u Službenom glasniku, iz budžetskih rezervi u te svrhe biće izdvojeno čak 720 miliona dinara ili oko 6,1 milion evra, javlja Nova.rs Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Još 6 miliona evra za SPC

  Vlada Republike Srbije odlučila je da uplati još jednu, u nizu donacija, Srpskoj pravoslavnoj crkvi za “završetak radova na izgradnji i uređenju Spomen-hrama Svetog Save”. Kako piše u Službenom glasniku, iz budžetskih rezervi u te svrhe biće izdvojeno čak 720 miliona dinara ili oko 6,1 milion evra, javlja Nova.rs

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru prošle godine pohvalio se da niko kao ova vlast nije toliko pomogao SPC. On je izračunao da je samo u poslednje tri i po godine Vlada iz državne kase izdvojila najmanje 43 miliona evra. za izgradnju Hrama.

  Osim tog izdvajanja, uplaćen je još 14 milona evra pre 4 meseca. Primera radi , prema pisanju lista Danas, za devet ulaznih vrata u Hram Svetog Save (troje velikih i šest malih) od bronze, Srpska pravoslavna crkva platila je prošle godine nemačkoj fabrici Strassacker Project gmbH&CO.KG čak 1.723.000 evra (milion i sedamsto dvadeset i tri hiljade evra).

  Odluka o dodatnom doniranju Hrama sa 6,1 milion evra ili 720 miliona dinara doneta je na sednici Vlade prošle nedelje.

  Milionske donacije Vlada Srbije često uplaćuje na račun SPC. Tako je početkom jula 2020. Vlada prvo donela odluku da iz budžetske rezerve isplati milijardu dinara, odnosno oko 8,5 miliona evra za radove na Hramu Svetog Save, da bi potom nedelju dana kasnije za iste namene iz budžetskih rezervi izdvojila još 200 miliona dinara ili 1,7 miliona evra.

  Odluka o jednoj od najvećih donacija Crkvi doneta je u martu 2019, kada je Vlada odlučila da uplati 10 miliona evra za nastavak izgradnje Hrama Svetog Save.

  To je samo deo novca koji se iz budžeta Srbije izdvaja za Crkvu. Vlada Srbije je u julu 2019. odborila donaciju SPC od 59,1 milion dinara ili oko 500.000 evra i to radi obnove Hrama Svete Trojice u Mostaru.

  Kako je preneo Insajder, početkom maja prošle godine iz budžeta uplaćena je i dotacija od 12 miliona dinara a radi pomoći za izgradnju manastira SPC u Švedskoj, a na istoj sednici odobrena je i uplata 18 miliona dinara Crkvi radi pomoći za završetak radova na Muzeju Eparhije budimske u Sentandreji, u Mađarskoj.

  U istom mesecu na sednici Vlade odlučeno je da se sa oko 234.000 evra pomogne Eparhija gornjokarlovačka u Hrvatskoj i to zbog izvođenja radova na izgradnji i uređenju pravoslavnog hrama u Vrginmostu.

  Vlada je velikodušne donacije SPC-u uplaćivala i tokom 2018. godine, kada joj je, kako je saopšteno, zbog “teške situacije” iz budžetskih sredstava uplaćeno oko million evra.

  Koliko se tačno kao redovna donacija uplaćuje Crkvi nije poznato, a prema istraživanju Insajdera, država je od 2002. do početka 2017. izdvojila oko 90 miliona evra za potrebe svih crkava i verskih zajednica, od čega je ubedljivo najviše dobila Srpska pravoslavna crkva.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Za vikend promocija programa InfinitUm

  U subotu 22. juna održava se promocija InfinitUm u Oplenačkoj 33d u Beogradu. InfinitUm je program intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja dece. […]