• Još uvek bez drugog rebalansa budžeta

  Iako je najavljen drugi rebalans budžeta za oktobar, lokalna samouprava još uvek nije zakazala javnu raspravu koja treba da prethodi rebalansu budžeta za tekuću godinu. Osim toga, prema preporukama državne revizorske komisije, u oktobru lokalna samouprava je dužna da izradi i predlog budžeta za narednu godinu. Prema ranijim najavama, još jedan rebalans budžeta za 2023. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Još uvek bez drugog rebalansa budžeta

  Iako je najavljen drugi rebalans budžeta za oktobar, lokalna samouprava još uvek nije zakazala javnu raspravu koja treba da prethodi rebalansu budžeta za tekuću godinu. Osim toga, prema preporukama državne revizorske komisije, u oktobru lokalna samouprava je dužna da izradi i predlog budžeta za narednu godinu.

  Prema ranijim najavama, još jedan rebalans budžeta za 2023. godinu trebao bi da se pred odbornicima nađe u oktobru, a tome prethodi još jedna javna rasprava,

  O netransparentnosti i neinformisanosti građana o njihovim pravima za učešće u kreiranju budžeta i kontrolu rada lokalne samouprave svoje preporuke je dala i Državna revizorska Institucija. Ovaj organ je naveo da lokalna samouprava treba da izradi vodič za izvršenje budžeta namenjen građanima u cilju adekvatnijeg informisanja građana o efektima i rezultatima realizacije budžeta. Predsednik opštine Vladimir Gak je svojim potpisom potvrdio da će u toku jula ove godine biti završen vodič za budžet iz 2024. godine.

  Iako se 22. oktobra obeležava Dan oslobođenja Inđije u Drugom svetskom ratu okviru čega se dodeljuje i „Oktobarska nagrada“, građani Inđije još uvek nisu pozvani da daju svoje predloge. Ova nagrada se dodeljuje preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama čije je sedište na teritoriji opštine Inđija, kao i građaninu ili grupi građana za zajedničko delo i ostvarenje, koji rade ili su radili na teritoriji opštine Inđija.

  Inicijativu podnose pravna i fizička lica u pisanoj formi po javnom pozivu koji objavljuje Komisija za dodelu opštinskih priznanja.

  Za obeležavanje Dana oslobođenja u drugom svetskom ratu budžetom je predviđeno 3,5 milina dinara.

  Takođe, prema preporukama DRI (drževne revizorske komisije) lokalna samouprava je dužna da od oktobra da predlog Nacrta budžeta za iduću 2024. godinu.

  Iako zvanično još nije objavljeno kada bi eventualno Opštinsko veće a zatim i lokalni parlament raspravljao o novom rebalansu budžeta, sve češće se pominje u medijima.

  Tako je predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak govoreći o podeli ogreva najugroženijima, između ostalog, rekao da ta kategorija stanovništva može i ove godine očekivati pomoć Opštine.

  – Da li ćemo uspeti da povećamo samo količinu ogreva koji ćemo dodeljivati to ćemo pokušati da vidimo. Ne garantujem u ovom momentu još uvek, treba da imamo još jedan rebalans pre usvajanja novog budžeta tako da ćemo tada znati šta možemo a šta ne možemo. – kazao je Gak.

  Prethodni  rebalans budžeta je usvojen na sednici Skupštine opštine održane 18. avgusta dok je pre toga održana javna rasprava koja  trajala od 25. jula do 8. avgusta ove godine.

  V,M. (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Inđija: Od večeras nema restrikcija vode

  Nadležni u JKP “Vodovod i kanalizacija” Inđija saopštili su danas da su rezerve vode obnovljene te da nema više potrebe za restrikcijama […]

  Pokušaj samoubistva na jarkovačkom putu

  Prema nezvaničnim informacijama, danas oko 12:20 na putu ka naseljenom mestu Jarkovci pronađeno je telo muškarca koji je pokušao samoubistvo pucnjem u […]