• Kad te hoće: Ninoslav Jovanović istog dana postao i urednik romske redakcije RTV i državni sekretar u Vladi Srbije

    I pored neverovatnog 11. maja i imenovanja na dve nespojive funkcije, Jovanović za Cenzolovku kaže da će ubuduće obavljati samo dužnost državnog sekretara i da je već pokrenuo proceduru odricanja od uredničke funkcije. Romska televizijska redakcija pokrajinskog javnog servisa tako do daljeg ostaje bez odgovornog urednika, a ako im se posreći mogli bi da ga […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Kad te hoće: Ninoslav Jovanović istog dana postao i urednik romske redakcije RTV i državni sekretar u Vladi Srbije

    I pored neverovatnog 11. maja i imenovanja na dve nespojive funkcije, Jovanović za Cenzolovku kaže da će ubuduće obavljati samo dužnost državnog sekretara i da je već pokrenuo proceduru odricanja od uredničke funkcije. Romska televizijska redakcija pokrajinskog javnog servisa tako do daljeg ostaje bez odgovornog urednika, a ako im se posreći mogli bi da ga dobiju već nakon trećeg konkursa – u ovoj godini, piše Cenzolovka.

    Za 41-godišnjeg Ninoslava Jovanovića, nekadašnjeg potpredsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, gde je u ovom mandatu samo član, 11. maj ove godine bio je baš taličan.

    Najpre je u prepodnevnim časovima tog 11. maja, bio je četvrtak, na sednici Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine imenovan, na osnovu javnog konkursa, za odgovornog urednika romske redakcije koja funkcioniše u okviru Drugog televizijskog programa pokrajinskog javnog servisa.

    Razloga je Jovanović sigurno imao za radost. Nije, elem, mala stvar naslediti legendarnog Petra Nikolića koji je uredničku poziciju suvereno držao 30 godina – od osnivanja redakcije pa sve do januara ove godine kada je otišao u penziju (ali ipak ostaje aktivan u novinarstvu!).

    Pošto od tada čekaju izbor novog urednika, čak je prvobitni konkurs morao biti poništen, razloga za makar zadovoljstvo što se sve, koliko-toliko, vraća u normalu imali su i novinari te redakcije: njih ukupno petoro, koji proizvode pet sati programa nedeljno na RTV-u i još dva sata na Drugom programu RTS.

    Ali, dobrim vestima za Jovanovića istog tog četvrtka, 11. maja, tu nije bio kraj: tokom dana Vlada Srbije, nesvesna kanda odluke donete nekoliko sati ranije u Novom Sadu, postavlja ga za državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i

    manjinska prava i društveni dijalog, što je inače funkcija koju je obavljao i za mandata ministarke Gordane Čomić.

    Funkcija u ministarstvu ipak prevagnula

    To što su Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog (MLJPDD), pa i sam ministar Tomislav Žigmanov, bili zatečeni našim pitanjima o Jovanovićevom dvostrukom imenovanju sugeriše da izgleda nisu bili upoznati s njegovim uredničkim ambicijama u trenutku kada je pokrenuta procedura za postavljenje državnog sekretara. (Ta procedura, potvrdili su nam oni koji je već prošli, obično ne traje dugo, čak često biva da se pokreće dan pre ili čak na sam dan održavanja sednice Vlade.)

    „Ministarstvo je dobilo rešenje Vlade Republike Srbije kojim je gospodin Ninoslav Jovanović imenovan na mesto državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog 11. maja 2023. godine, i to rešenje je za nas neupitno. Ministarstvo očekuje da državni sekretar Jovanović u što skorijem roku razreši situaciju za koju ste pokazali interes, a u vezi čega je on, kako nam je rekao nakon naših pitanja, već pokrenuo proceduru. Jedina funkcija koju će ubuduće obavljati je mesto državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije“, stoji u odgovoru MLJPDD Cenzolovki.

    Nije da nismo navikli na svakakva čuda u ovoj zemlji, pa i da nekom makar padne na pamet da je izvodljivo obavljati iz milion razloga nespojive funkcije, ali ipak – Ninoslav Jovanović, i sam nam je to potvrdio, neće obavljati obe funkcije. Ako ništa, odista neverovatni 11. maj 2023. makar će mu zauvek ostati u lepom sećanju.

    -Znam da je i zakonski neizvodljivo obavljati obe te funkcije istovremeno i zato sam odmah po saznanju da me je Vlada imenovala za državnog sekretara pokrenuo proceduru odricanja od uredničkog mesta u romskoj redakciji i sad to ide svojim putem –rekao je Jovanović za Cenzolovku.

    Jovanović ima jednostavno objašnjenje zašto se prijavio na konkurs RTV koji je raspisan 3. aprila – malo više od mesec dana pre nego što ga je Vlada Srbije postavila za držanog sekretara.

    -Meni je mandat državnog sekretara istekao onog dana kada je prestao ministarki Gordani Čomić, dakle još krajem oktobra prošle godine– navodi Jovanović.

    -Ja nisam znao da ću ponovo biti na funkciji državnog sekretara, imao sam neke razgovore sa novim ministrom ali sve je ostalo pod znakom pitanja, pa sam tražeći novi posao konkurisao, pored ostalog, i za odgovornog urednika romske redakcije. Imam porodicu, morao sam da razmišljam o egzistenciji i u tom smislu nisam samo konkurisao u RTV već sam prijave poslao i u više privatnih kompanija. Ranije sam već radio u jednoj austrijskoj kompaniji.

    Treći konkurs – treća sreća?

    Jovanovićevo odricanje o uredničkog mesta u korist funkcije državnog sekretara moglo bi da zakomplikuje situaciju u romskoj redakciji RTV i da je još neko vreme ostavi bez rukovodioca. Što ne bi bilo ništa neuobičajeno za pokrajinski javni servis koji, recimo, od jula 2021. nema generalnog direktora, a od maja te godine ni direktora programa. Ih, šta je spram toga da neka redakcija nekoliko meseci nema urednika…

    Nije zvanično poznato da li je, uz Jovanovića, na minulom konkursu bilo još prijavljenih kandidata – ništa o tome nema na sajtu RTV – ali izvori Cenzolovke iz te medijske kuće tvrde da je on ovaj put bio jedini kandidat. U tom slučaju, ukoliko nije bilo drugih kandidata, odgovorni urednik romske redakcije biraće se na novom konkursu, trećem po redu u ovoj godini.

    Ninoslav Jovanović se, inače, nije prijavio na prvi konkurs, koji je poništen iz nepoznatih razloga.

    Na taj konkurs, koji je raspisan 8. februara, prema našim saznanjima, stigle su samo dve prijave, od Aleksandra Balinovića, člana Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, i Slavice Denić, dugogodišnje novinarke romske televizijske redakcije.

    Neznano zašto, taj konkurs nije rezultirao imenovanjem odgovornog urednika. Prema pak nezvaničnim informacijama, Upravni odbor RTV jeste imenovao Balinovića na uredničku funkciju, ali je on, rekli su nam izvori, naprasno odustao od ambicije da vodi romsku redakciju. Uglavnom, konkurs je ponovo raspisan a da uredničko mesto nije prethodno ponuđen drugoj kandidatkinji, Slavici Denić.

    (Ne)sporno novinarsko iskustvo

    Ni Balinović ni Jovanović ne potiču iz romske redakcije, ali u samom RTV tvrde da to nije toliki problem koliko smatraju da su upitne njihove – novinarske, dakako, ne neke druge! – kvalifikacije.

    Naime, jedan od uslova na konkursu bio je da kandidat ima pet godina novinarskog i/li uređivačkog iskustva. Balinović je, kako saznajemo, priložio potvrdu da je volontirao na RTV Stara Pazova, iako se pri pretrazi na internetu o njemu ipak najviše može saznati kao o koordinatoru za romska pitanja u Opštini Stara Pazova ili pak kao o zameniku predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

    Negirajući pripadnost bilo kojoj stranci, pa tako i da je po stranačkom ključu prošao na konkursu RTV-a, Ninoslav Jovanović ističe za Cenzolovku da ispunjava sve konkursne uslove, pa i o godinama novinarskog iskustva. Na pitanje gde je stekao to iskustvo, uputio nas je na angažman u periodičnoj (kvartalnoj) publikaciji Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine „Dekada Roma u AP Vojvodini“, gde je, kaže, obavljao dužnosti novinara i dopisnika.

    Izvor: Cenzolovka.rs

    Naslovna fotografija: Fejsbuk Ninoslav Jovanović državni sekretar

    IN Medija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Inđija