• Kada potražiti stručnu pomoć psihologa ili psihoterapeuta

  Dobar prijatelj ili podržavajući član porodice, od nemerljivog su značaja kada se nađemo u situaciji da nam je potrebna podrška, razgovor, uteha. Međutim, baš zbog toga što nas te osobe vole i štite – imaju emocije prema nama, teško da mogu biti objektivni i pomoći nam da zaista rešimo neki problem. Sve do nedavno vladalo […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kada potražiti stručnu pomoć psihologa ili psihoterapeuta

  Dobar prijatelj ili podržavajući član porodice, od nemerljivog su značaja kada se nađemo u situaciji da nam je potrebna podrška, razgovor, uteha. Međutim, baš zbog toga što nas te osobe vole i štite – imaju emocije prema nama, teško da mogu biti objektivni i pomoći nam da zaista rešimo neki problem.

  Sve do nedavno vladalo je mišljenje da samo psihički bolesne osobe odlaze kod psihologa/psihoterapeuta. Na svu sreću, naše društvo polako počinje da prihvata činjenicu da je mentalno zdravlje podjednako važno kao i fizičko zdravlje, te su razlozi dolaska na psihoterapiju ne samo prevazilaženje određene teškoće ili izazova, nego sve češće i želja da ojačamo svoje resurse ili unapredimo svoj lični rast i razvoj.

  Povod za odlazak na psihoterapiju može biti bilo šta što ometa naše funkcionisanje, sputava nas u postizanju ciljeva ili nas drži zaglavljenim u mestu već duže vreme. Dakle, ne mora neko imati dijagnozu da bi potražio pomoć psihologa ili psihoterapeuta.

  Osobe koje imaju veću sposobnost introspekcije, odnosno veću sposobnost sagledavanja i imenovanja svojih emocionalnih i psihičkih stanja, su osobe koje najčešće prepoznaju potrebu za stručnom pomoći.

  Svi različito gledamo na iste stvari i svi se na svoj način nosimo sa onim što nam se dešava (ili se ne dešava, a trebalo bi).

  Neko će, kada mu baš i ne ide, otići u kafanu i napiti se.

  Neko će plakati i po deseti put prijatelju „vrteti“ istu problematiku tražeći savet.

  Neko će da mrzi celi svet i povući će se u sebe.

  Neko će se prejedati… Neko će otići u anoreksiju.

  Neko će postati (veći) vernik.

  Neko će otići kod lokalne vračare da mu salije stravu.

  I sve je to u redu – ako pomaže i ako je to jedino što možete ili želite u tom trenutku ili možda u tim danima. Ali, ako neko neželjeno stanje traje već duži vremenski period i više ne možete i nećete sami da se borite sa tim, onda je dobro rešenje potražiti stručnu pomoć.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije KOLUMNA

  Putovanje kroz očaj sa Vanjom Đurić

  Znate li kako jedan nežan, tanan glasić, molećivo „nemojte molim vas“ može da zagrmi? Da li znate koliko znači, kad vas neko tlači, uperen pogled žene koja odašilje svu svoju snagu i […]