• Kaki – Japanska jabuka za imunitet

  Kaki ili japanska jabuka je najpoznatije lekovito voće. Vrsta koja je najzastupljenija kod nas je „Diospyros kaki“ potiče iz Kine. Ova lekovita voćka pomaže da održite imunitet na visokom nivou. Zbog visokog sadržaja tanina ima opor ukus koji se gubi sazrevanjem. Beru se nakon prvih mrazeva i plodovi moraju biti u potpunosti zreli i crveni […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Kaki ili japanska jabuka je najpoznatije lekovito voće. Vrsta koja je najzastupljenija kod nas je „Diospyros kaki“ potiče iz Kine.

  Ova lekovita voćka pomaže da održite imunitet na visokom nivou. Zbog visokog sadržaja tanina ima opor ukus koji se gubi sazrevanjem.

  Beru se nakon prvih mrazeva i plodovi moraju biti u potpunosti zreli i crveni kako bi poprimili punu aromu.

  Više od 2000 godina se nalazi na jelovniku u Aziji a prvi zapisi postoje tek od 18. veka i po ukusu podseća na mešavinu breskve i kajsije.

  Kaki kao lekovito voće.

  Kod nas se japanska jabuka koristi kao lekovito voće za razne upale, jačanje krvnih sudova, dezinfekcije, snižavanje krvnog pritiska. Bogata je vitaminima C i A kao i gvožđem, kalcijumom, kalijumom i lekovito deluje kod lečenja hemoroida, bolesti jetre, žuči, želuca i creva.

  Sastav kaki jabuke.

  Kaki jabuka ne sadrži ni malo masti, a u 100gr se nalazi oko 70 kalorija i bogata je vlaknima.
  Poznato je da japanska jabuka može da zaštiti organizam od pojave tumora, štiti od kardiovaskularnih bolesti, visokog pritiska i holesterola. Takođe se koristi kao lek protiv pucanja kapilara i za zaustavljanje krvarenja.

  Likopen, beta karoten i Vitamin A koje ova jabuka sadrži pomaže u jačanju imuniteta i detoksikaciji. Sve slobodne radikale eliminuše iz tela a u Japanu ovo voće koriste i protiv starenja.

  Ukoliko tokom zime redovno konzumirate japansku jabuku, stručnjaci tvrde da ćete čitave zime biti zaštićeni od gripa, upala i prehlada.

  Pročitajte: Začini i putovanja sa začinima…

  Kada i kako se jede japanska jabuka?

  Prvo je najbitnije pomenuti da se ova voćka nikako ne sme jesti na prazan stomak jer može prouzrokovati dijareju. Može se jesti kuvana, sveža ili sušena. Poželjno je oljuštiti pre konzumiranja jer kora japanske jabuke sadrži veliku količinu tianina koji uzrokuje apsorpciju značajnih materija iz namirnice.

  Kaki za malokrvnost.

  Preporučuje se osobama koje pate od simptoma malokrvnosti jer je odličan stimulans za stvaranje crvenih krvnih zrnaca zbog velike količine bakra koji sadrži. Sadrži i tiamin, piridoksin i folnu kiselinu koji poboljšavaju metaboličku funkciju u organizmu. Ukoliko redovno konzumirate ovo lekovito voće vaše telo će imati dovoljno energije i time pozitivno uticati na izgradnju mišića, poboljšati varenje i ojačati imuni sistem.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]