• Kako do manjih računa za struju – kompletna procedura

  Nova Uredba o energetski ugroženom kupcu stupila je na snagu. Njom su definisane kategorije građana koji imaju pravo na umanjenje računa za električnu energiju. To će omogućiti da znatno više građana ostvarivati popust na struju, gas i toplotnu energiju, piše RTS. Osnovni kriterijum za klasifikaciju je materijalni položaj građana – mesečni prihodi članova domaćinstva, imovinsko […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kako do manjih računa za struju – kompletna procedura
  Foto: IN Medija


  Nova Uredba o energetski ugroženom kupcu stupila je na snagu. Njom su definisane kategorije građana koji imaju pravo na umanjenje računa za električnu energiju. To će omogućiti da znatno više građana ostvarivati popust na struju, gas i toplotnu energiju, piše RTS.

  Osnovni kriterijum za klasifikaciju je materijalni položaj građana – mesečni prihodi članova domaćinstva, imovinsko stanje, socijalna primanja, dečiji dodaci i zdravstveno stanje…

  Seoska domaćinstva više nisu ograničena kvadraturom, pa će isti kriterijumi primenjivati na njihove prihode, a ne na kvadraturu.

  Četiri milijarde dinara obezbeđeno za pomoć energetski ugroženim kupcima, podignuti su pragovi tako da sada mnogo više građana može da aplicira… Kada će dobiti umanjeni račun zavisi od efikasnosti lokalne samouprave – rekao je Milan Aleksić, pomoćnik ministra rudarstva i energetike.

  Tročlana porodica sa prosečnim računom za struju od 4.700 dinara, može da dobije popust od 1.565 dinara na taj račun, ukoliko ispunjava kriterijume, kaže Aleksić. Dodaje da jednočlano domaćinstvo koje živi u 33 kvadrata, sa prosečnim računom za struju od 3.940 dinara, ima pravo na popust od čak 60%, pa će dobiti umanjenje od 2.300 dinara.

  Osim onih koji koriste struju i gas, pravo na umanjene račune od 40-60%o imaće i domaćinstva koja koriste toplotnu energiju, a kriterijumi su isti.

  Procedura za prijavu

  Zahtevi za prijavu nalaze se na internet stranama Ministarstva rudarstva i energetike i opština. Očekuje se da će opštine štampati te prijave, pa da će one moći da se preuzmu na šalterima lokalnih samouprava.

  Uredbu možete preuzeti ovde, a zahtev – klikom na fotografiju ispod.

  Popunjen zahtev potrebno je predati u lokalnoj samoupravi.

  Milion i po domaćinstava može dobiti popust

  Prošle godine, 68.129 građana iskoristilo je umanjenje računa za električnu energiju, što je znatno manje nego prethodne godine. Sada su procene da 191 hiljada domaćinstava imati pravo na popust.

  Aleksić je dodao i da je država obezbedila i za građane koji ne ispunjavaju kriterijume, a štede energiju, dobiju popuste od 15 do 30 posto.

  – Milion i po domaćinstava je dobilo mogućnost da ima popust od 15 do 30 odsto, a polovina od toga je dobila pun popust od 30 posto – kaže Aleksić.

  Radovan Nikolić (IN Medija)

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/status-energetski-ugrozenog-kupca-sta-to-znaci/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI