• Koalicija za slobodu medija: REM je obesmislio svoje postojanje

  REM je juče objavio kratko obrazloženje u vezi sa odlukom da dozvole za nacionalnu pokrivenost ponovo dodeli televizijama Pink, Hepi, Prva i B92. Savet REM-a došao je do zaključka da će ovi emiteri „u većoj meri nego ostali podnosioci opravdati postojanje višestrukih benefita za gledaoce na području cele Republike, prevashodno kroz objektivan i pravovremeni pristup […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koalicija za slobodu medija: REM je obesmislio svoje postojanje

  REM je juče objavio kratko obrazloženje u vezi sa odlukom da dozvole za nacionalnu pokrivenost ponovo dodeli televizijama Pink, Hepi, Prva i B92. Savet REM-a došao je do zaključka da će ovi emiteri „u većoj meri nego ostali podnosioci opravdati postojanje višestrukih benefita za gledaoce na području cele Republike, prevashodno kroz objektivan i pravovremeni pristup u prenosu informacija”, stoji na sajtu REM-a.

  Odluka REM-a, iako očekivana, svakako je zabrinjavajuća, s obzirom na priliku da Savet promeni kurs i pokaže barem deo odgovornosti u obavljanju zadataka iz svojih nadležnosti. – navodi se u saopštenju Koalicije za slobodu medija.

  Koalicija navodi da je razočaravajuće to što je nivo propusta da se primeni zakon do te mere visok, da se čini da su Savet i REM gotovo obesmislili svoje postojanje, s obzirom na odluke koje donose i brojne propuste u postupanju.

  U saopštenju se kaže da je previd da se u obzir ne uzmu brojni prekršaji, odnosno opomene i kažnjavanja emitera kojima su ponovo dodeljene frekvencije govori ne samo o nedostatku kvaliteta i neznanju, već i jasnom uticaju drugih strana na njihove odluke.

  Takođe, čini se da članovi Saveta ne razmišljaju o sopstvenoj odgovornosti za odluke u čijem donošenju učestvuju, pa s obzirom na njihove dalekosežne negativne posledice, u tom smislu bi trebalo razmisliti i o razmatranju individualne odgovornosti za ovakve postupke koju nosi članstvo u Savetu REM-a. Da veći paradoks bude, brojne nepravilnosti utvrdile su upravo stručne službe REM-a, a Savet je sve to jednostavno preskočio.- navodi se.

  REM je samo prividno pokazao da postupa u skladu sa procedurama, a jasno je da je konkurs suštinski predstavljao neku vrstu obmane i pokušaja da se prikaže da se postupa otvoreno i po zakonu, a suštinski je pokazano da je u redu kršiti zakone i da za to možete da budete adekvatno nagrađeni, smatraju iz Koalicije za slobodu medija.

  Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija