• Konkurs: Besplatan pristup Nacionalnoj AI platformi za domaće startape

  Domaći startapi mogu da konkurišu za besplatno korišćenje Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju (AI), objavila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE). Kako prenosi Nova ekonomija, poziv su uputili naučno-tehnološki parkovi iz Beograda, Novog Sada, Čačka i Niša, a pravo učešća na konkursu imaju kompanije u većinskom srpskom vlasništvu, koje nisu starije od […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Konkurs: Besplatan pristup Nacionalnoj AI platformi za domaće startape

  Domaći startapi mogu da konkurišu za besplatno korišćenje Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju (AI), objavila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE).

  Kako prenosi Nova ekonomija, poziv su uputili naučno-tehnološki parkovi iz Beograda, Novog Sada, Čačka i Niša, a pravo učešća na konkursu imaju kompanije u većinskom srpskom vlasništvu, koje nisu starije od pet godina.

  Prijave se podnose do 15. septembra, putem e-formulara.

  Prednost u izboru imaju kompanije aktivne u oblastima definisanim kao prioritetnim u Strategiji pametne specijalizacije Republike Srbije.

  Prijavljeni startapi biće ocenjivani na osnovu: broja godina od osnivanja, broja zaposlenih, usklađenosti projekta sa pametnom specijalizacijom, dobijene investicije ili granta, toga da li je proizvod u fazi razvoja i testiranja i da ima prve korisnike, usklađenosti cilja projekta i potreba sa resursima koji se nude, kao i vremenskim okvirom i načinom korišćenja.

  Dodeljeni resursi na AI platformi se mogu koristiti do tri meseca, uz mogućnost produženja navedenog perioda ukoliko startap „ima realnu potrebu za tim“.

  Startapovi koji budu izabrani će dobiti svu pomoć za rad na AI platformi od strane Admin tima Nacionalne platforme.

  Kancelarija je ranije potpisala sporazume o korišćenju resursa Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju sa četiri naučno-tehnološka parka, uz mogućnost da oni te resurse dele sa startapovima koji su njihovi članovi.

  „Neophodno je da startap kompanija, ukoliko već nije postojeći član nekog od naučno-tehnoloških parkova, izabere naučno-tehnološki park kojem prirodno teži po svom sedištu i regionu ili području i u slučaju izbora je u obavezi da postane član odabranog naučno-tehnološkog parka“, ističe se u saopštenju ITE.

  Prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Državnom data centru u Kragujevcu predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, računarske gustine od pet peta FLOPS-a, proizvođača NVIDIA spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

  Izvor : Nova ekonomija

  IN Medija

  PRO;ČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/vestacka-inteligencija-pretnja-i-prilika-za-medije-u-srbiji/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija