• Krivošija (GrađanIN) : Nećete betonirati Parkić!

  Prošlu nedelju u opštini Inđija obeležio je politički sukob između vlasti i opozicije, koji je kulminirao kontroverzom oko planirane rekonstrukcije trga u centru grada. Opozicija tvrdi da je vlast zloupotrebila svoj položaj, koristeći čak i zvaničnu fejsbuk stranicu opštine, kako bi se obračunala s neistomišljenicima i pridobila političke poene. Kao što smo naveli, jedna od […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Krivošija (GrađanIN) : Nećete betonirati Parkić!

  Prošlu nedelju u opštini Inđija obeležio je politički sukob između vlasti i opozicije, koji je kulminirao kontroverzom oko planirane rekonstrukcije trga u centru grada.

  Opozicija tvrdi da je vlast zloupotrebila svoj položaj, koristeći čak i zvaničnu fejsbuk stranicu opštine, kako bi se obračunala s neistomišljenicima i pridobila političke poene.

  Kao što smo naveli, jedna od ključnih tačaka spora je planirana rekonstrukcija Parkića odnosno trga. Opozicija tvrdi da vlast želi da betonira ovaj prostor kako bi ostvarila svoje interese, uprkos širokom neslaganju građana. Vlast, s druge strane, tvrdi da je rekonstrukcija u skladu sa planovima i da je cilj unaprediti funkcionalnost trga.

  Ključna politička prepirka dogodila se nakon sednice Skupštine opštine Inđija, tokom koje je usvojen rebalans budžeta i Plan detaljne regulacije blokova 26 i 28.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/rat-saopstenjima-na-relaciji-opstina-indija-pokret-gradanin/

  Opozicija je istakla da vlast nije obezbedila odgovarajuću informisanost građana o ovim dokumentima, te da je nedostatak transparentnosti u procesu donošenja odluka ozbiljno ugrozio javni interes.

  Danilo Кrivošija, advokat i član pokreta GrađanIN, istakao je poseban problem u vezi sa Planom detaljne regulacije. Njegova primedba se tiče ozelenjenosti trga, poznatog kao Parkić, i zahteva da najmanje 60% površine bude zelena. Opozicija tvrdi da je ova primedba usvojena na javnom sastanku, ali da vlast nije osigurala adekvatno sprovođenje ovog zahteva.

  Da vlast ne želi raspravu videlo se od samog početka po tome što su javne rasprave za rebalans budžeta i donošenje Plana detaljne regulacije blokova 26 i 28 održane u razmaku od nekoliko dana. Dokumentacija za raspravu o ova dva dokumenta je poprilično obimna i broji više stotina stranica. Građani po starom dobrom običaju nisu bili adekvatno obavešteni i upoznati sa značajem ovih tema. Bez obzira na to neumorno smo radili na čitanju dokumentacije i pripremi argumenata i zbog toga i borbe koju smo uložili sam ponosan na svoje saborce. – kazao je Krivošija.

  Nakon toga, došlo je do oštrog političkog prepucavanja putem zvanične fejsbuk stranice opštine Inđija.

  – .Ispod jedne od sramnih objava koje su objavljene na zvaničnoj fejsbuk stranici opštine Inđija a koja je nazvana „RASКRINКAVANJE OPOZICIONIH MANIPULACIJA O ZELENIM POVRŠINAMA” se između ostalog navodi „To ih nije sprečavalo, kao u mnogim prethodnim slučajevima, da prave senzacionalističke objave sa ciljem prikupljanja političkih poena” Pošto sam lično ja jedan od onih koji se bavio ovom temom i neko ko je snimio video izjavu o ovoj temi dodaću i sledeće. Na pomenutom snimku se vidi načelnica Odeljenja za urbanizam, komunalno – stambene poslove i zaštitu životne sredine kako drži „lekcije” opozicionim odbornicima, „savetovanjem” da pročitaju materijal i izražavanjem sumnje da li su razumeli tekst plana, a nije ni propustila priliku  da javno pohvali Predsednika opštine rečima kako je to i on sam lepo objasnio odbornicima. Na taj način načelnica je aludirala da odbornici ne razumeju temu rasprave i da faktički nisu pročitali Nacrt plana detaljne regulacije. Ako neko ne čita projekte onda je to ova vlast i odeljenje kojim rukovodi gospođa Došen. Setite se kako je nastao problem sa prelazom kod nadvožnjaka. Odeljenje kojim rukovodi gospođa Došen nije podnelo primedbe na kapitalni projekat izgradnje brze pruge Beograd – Novi Sad, odnosno nisu tražili izgradnju prelaza preko nadvožnjaka, što je za posledicu imalo faktičku getoizaciju jednog dela građana Inđije. Već to je bilo više nego dovoljno za ostavku. Mi smo sa stanovnicima tog dela Inđije izborili rešenje. Tako da nemojte o tome ko čita, a ko ne čita dokumente od interesa za Inđiju. Načelnica bi recimo mogla da odgovori zašto nam pre javnog sastanka nije dostavila odgovore obrađivača na primedbe koje smo podneli (meni su dostavljeni 23.8.2023. godine) i na taj način nam onemogućila da se pripremimo za taj deo rasprave. Svojim delovanjem tokom čitavog procesa donošenja Plana detaljne regulacije blokova 26 i 28 načelnica je pokazala da, po mom mišljenju, Odeljenjem za urbanizam, komunalno – stambene poslove i zaštite životne sredine ne rukovodi adekvatno. – zaključio je Danilo Krivošija.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/indija-sns-koristi-zvanican-nalog-opstine-na-drustvenim-mrezama-kako-bi-se-obracunao-sa-neistomisljenicima/

  Razlog političkog prepucavanja povodom rekonstrukcije trga jeste taj što vlast po svaku cenu želi da betonira trg (Parkić), za to imaju usvojen projekat po starim planovima i obezbeđena sredstva, ali očigledno neće stići da izvrše rekonstrukciju Parkića do isteka roka važenja projekta i dozvole koju su dobili na osnovu tog projekta. Za nove radove će biti potreban novi projekat, nova dozvola, a ta dozvola neće biti zakonita ukoliko ne bude predviđeno minimum 60% ozelenjenosti trga.

  Poručujem vam u svoje ime, u ime čitave organizacije kojoj pripadam i u ime svih građana Inđije. Nećete betonirati Parkić! – poručio je lokalnoj vlasti član pokreta GrađanIN, Danilo Krivošiija.

  M.B. IN Medija

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/indija-lokalna-vlast-koristi-razlicite-metode-da-suzbije-kritiku/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija